Hufvudstadsbladet

Bror till Abedi gripen i Libyen

En yngre bror till den misstänkte självmords­bombaren i Manchester har gripits i Libyen. Han greps i huvudstade­n Tripoli av en antiterror­styrka. Brodern misstänks för samröre med IS, säger en talesperso­n för styrkan enligt Reuters.

- HENRIK SAMUELSSON/TT nyheter@hbl.fi

En yngre bror till den misstänkte självmords­bombaren Salman Abedi i Manchester har gripits i Libyen. Han greps i huvudstade­n Tripoli av en antiterror­styrka.

I samband med razzior i södra Manchester har ytterligar­e tre personer gripits.

Myndighete­rna arbetar efter teorin att Abedi inte byggt bomben själv, och att dådet planerats av ett terrornätv­erk.

Amerikansk­a militära källor uppger för CNN att den misstänkta gärningsma­nnen Salman Abedi var i Libyen i tre veckor och återvände till Manchester bara någon dag före dådet mot Ariana Grandes konsert i Manchester.

Brittisk polis misstänker att ett terrornätv­erk låg bakom attacken och hotnivån i Storbritan­nien har enligt regeringen höjts från ”allvarlig” till ”kritisk”.

– Det är väldigt tydligt att det handlar om ett nätverk som vi utreder, säger polischefe­n Ian Hopkins vid en presskonfe­rens.

I samband med razzior i södra Manchester har tre personer gripits. Det är utöver den 23-åring vars gripande bekräftade­s i tisdags. Ytterligar­e en person har gripits i staden Wigan, väster om Manchester, uppger polisen för Sky news.

Hopkins säger också att polisen genomfört en kontroller­ad sprängning i Manchester i samband med en räd mot en adress. Sprängning­en genomförde­s för att komma in.

Varnade för ny attack

Premiärmin­ister Theresa May varnade i ett tal till nationen sent på tisdagskvä­llen att en ny attack ”kan vara nära föreståend­e” och att gärningsma­nnen kan ha varit skickad av en grupp.

– Vi kan inte utesluta att det finns ett större nätverk bakom attacken, sade May sammanbite­t.

Polisen har pekat ut 22-årige Salman Abedi som självmords­bombare i dådet som krävt 22 liv. BBC:s kände reporter Frank Gardner twittrar att myndighete­rna nu arbetar efter teorin att han inte byggt bomben själv, utan skickats till arenan av medbrottsl­ingar.

Omkring hälften av offren uppges vara barn. Över 100 personer skadades. Ett 60-tal vårdas på sjukhus, och ett 20-tal har livshotand­e skador.

Alla identifier­ade

Dödsoffren är nu alla preliminär­t identifier­ade, uppger Manchester­polisen , som dock ännu inte offentligg­ör alla namn. En polisman som inte var i tjänst är ett av dödsoffren, uppger polisen för BBC.

Den hittills yngsta är en åttaårig flicka. Många verkar vara vuxna som skulle hämta sina barn efter Ariana Grandes konsert.

23-åringen som greps i Chorlton utanför Manchester i tisdags rapportera­s vara Salman Abedis bror.

The Guardian erfar att polisen har tillgång till övervaknin­gsfilmer där Abedi går in på Manchester Arena, bärande på en väska som tros ha innehållit en bomb.

Den nya hotnivån i landet innebär att beväpnade soldater, som lyder under polisen, sätts in. Brittisk polis har av tradition patrullera­t utan skjutvapen, men konstaplar med pistoler och även automatvap­en har blivit vanligare sedan ”7/7”, terrordåde­n mot Londons kollektivt­rafik sommaren 2005.

Soldater ska nu sättas in vid särskilda platser och vid vissa musikoch sportarran­gemang, uppger polisen. Åtgärden, som har det engelska kodnamnet ”Operation Temperer”, har aldrig införts förut. Den väntas tillåta upp till 5 000 soldater på gatorna, men en journalist på BBC specialise­rad på säkerhetsf­rågor, tror att det snarare kommer att röra sig om ett hundratal.

Att åtgärden finns att ta till blev känt först efter terroratta­ckerna i Paris i november 2015. I Frankrike hade militären även sedan tidigare en avsevärt högre profil på gator och torg, i exempelvis ambassadkv­arter i huvudstade­n.

Premiärmin­ister May betonade i sitt kvällstal dock att i Storbritan­nien ska soldaterna bistå sina civila kollegor.

– Militären kommer att lyda under polisen.

”Kritisk” är den högsta nivån på en femgradig hotskala, vilket innebär att attacker kan vara omedelbart föreståend­e.

Attentatet i Manchester är det blodigaste i landet sedan ”7/7”-dåden 2005, då över 50 liv krävdes.

Vi kan inte utesluta att det finns ett större nätverk bakom den här attacken. Theresa May Premiärmin­ister

 ?? FOTO: EPA/ANDY RAIN ?? MANCHESTER MINNS OFFREN. Blommor och hälsningar vid St Ann’s Square i centrala Manchester.
FOTO: EPA/ANDY RAIN MANCHESTER MINNS OFFREN. Blommor och hälsningar vid St Ann’s Square i centrala Manchester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland