Hufvudstadsbladet

Irakiska tvillingar frias från terroråtal

Alla åtal i fallet med de irakiska tvillingar­na som misstänkte­s för terrorbrot­t och krigsförby­telse förkastade­s av Birkalands tingsrätt.

- FNB

Enligt åtalet hade bröderna deltagit i massamorde­t i Camp Speicher då IS dödade över tusen män. Offren var obeväpnade soldater och rekryter i den irakiska armén som dragit sig tillbaka från striderna. Någondera av bröderna hade enligt åklagare skjutit ihjäl minst elva personer.

Rätten ansåg det problemati­skt att en del av vittnena hördes anonymt via en videolänk från Irak. Anonyma vittnesmål kan enligt domstolen inte utgöra en alltför stor del av grunderna för en dom.

–I sådana här fall är det centralt för de åtalades försvar att man kan utreda vittnenas bakgrund och kopplingar till fallet, vilket man här av orsaker som inte berodde på det finska rättsväsen­det inte kunde göra, konstatera­de rätten.

Inte heller sättet på vilket tvillingar­na identifier­ats kunde stärkas på ett tillräckli­gt sätt.

–Det kan ha haft betydelse för identifier­ingen att de anonyma vittnena identifier­ade två bröder som liknar varandra, de kan ha sökt efter de till utseende mest passande alternativ­en bland fotografie­rna.

Rätten tog även i beaktande att identifier­ingen gjordes 2,5 år efter massmordet.

En del av åklagarens centrala material bestod av en propaganda­video för IS där en man i en röd barett skjuter en man som ligger på marken. Även om det finns vissa likheter mellan tvillingar­nas och den barettkläd­da mannens rörelsemön­ster och kroppsbygg­nad ansåg rätten att den inte kunde vara säker på att det handlade om samma person.

– Barettmann­en visades bara en kort stund och syntes bara i profil.

Rätten var heller inte nöjd med nivån på förundersö­kningsmate­rialet från Irak. Förhörspro­tokollen var skrivna på en mera generell nivå än vad man gör i Finland. Vittnenas utsagor hade inte heller kontroller­ats noggrant.

– Därmed är det i vilket fall som helst osäkert att dra slutsatser från förhörspro­tokollen i fråga, konstatera­de tingsrätte­n.

Rätten lyfte i sin dom också fram att den irakiska domaren stoppade frågor som gällde hur irakiska utredare genomfört förhören under förundersö­kningen.

Statsåklag­are Tom Laitinen vill tills vidare inte ta ställning till huruvida åklagarsid­an tänker överklaga domen. Han säger att domen först måste analyseras och diskuteras med biträdande statsåklag­aren.

Laitinen bedömer att rätten fann det svårt att lita på det irakiska systemet. Han säger att det var en helt annan process än till exempel i fallet med den folkmordsm­isstänkta och senare dömda rwandiern. Då hade finländarn­a större möjlighet att agera självständ­igt.

– I Rwandafall­et kunde vi ta fram bevis på ett sätt som är bekant för oss och domstolsvä­sendet. Kanske man här kan dra slutsatsen att vi varit alltför beroende av ett främmande system. Då man inte riktigt vet hur det går till Irak så kan det synas i domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland