Hufvudstadsbladet

Mellanöste­rn är Europas närområde

- Nyheter@ksfmedia.fi

Iran och Saudiarabi­en kämpar om att vara den ledande makten i Mellanöste­rn och den kampen är hård och skoningslö­s. De två staterna befinner sig i motsatta läger i Syrien och Jemen. Om Iran vill förbättra sina relationer till andra stater gäller det främst USA. Efter att ha hört president Donald Trumps uttalanden under hans resa till Saudiarabi­en ser det inte särskilt ljust ut på den fronten. Trump anklagade Iran för att finansiera och stödja ”terroriste­r, (para)militära och andra extremistg­rupper”.

Kritiken mot Irans agerande i kriget i Syrien och stödet till rebellerna i norra Jemen är befogad. Men Saudiarabi­en bär ett minst lika stort ansvar för det fruktansvä­rda humanitära lidandet i dessa länder.

Trump sade också att USA och israel kommer att se till att Iran aldrig kan skaffa sig kärnvapen. Inte heller detta uttalande bidrar till utsikterna för en fortsatt dialog efter att Iran 2015 gick med på större insyn och begränsnin­gar i sitt kärnprogra­m.

På sin första presskonfe­rens efter att valresulta­tet i Iran var klart avfärdade Rouhani Trumps uttalan den i Saudiarabi­en som en ”show”.

Problemet är att Trump inte känner regionen och att de som ger honom råd inte heller gör det, sade Hassan Rouhani.

Rouhani tillade att en bestående fred i Mellanöste­rn inte är möjlig utan Teherans medverkan och han har naturligtv­is rätt. För att fred ska kunna nås i Syrien, Jemen och andra krigsareno­r behövs allas medverkan. Den arabiska nyhetskana­len AlJazeera frågade nyligen 1 400 högt uppsatta iranska politiker och tjänstemän vad de ser som det största problemet inom den närmaste framtiden. Många trodde att någon form av politisk lösning i Syrien är möjlig, medan praktiskt taget ingen trodde på en snar lösning i Jemen.

Kriget i Jemen har drivit miljoner människor från deras hem, det råder hungersnöd och brist på mediciner. FN har – hittills rätt förgäves – vädjat till omvärlden om hjälp för Jemens civila.

Under Trumps besök offentligg­jordes också en historiskt stor vapenaffär, USA säljer vapen för över 100 miljarder dollar till Saudiarabi­en.

Rouhanis kommentar till detta var att Iran mycket väl inser att va

pen är en viktig maktfaktor, men inte en avgörande sådan. Den verkliga grunden för all makt är nationell styrka och den uppnår man bara genom val, sade Rouhani. Och sparkade det saudiarabi­ska kungahuset­s enväldiga härskare på smalbenet genom att tillägga att kanske Saudiarabi­en borde tillåta öppna val för att folket i Saudiarabi­en skulle kunna säga sin åsikt.

Vad Rouhani lät bli att säga är att inte heller i Iran är president och parlaments­val fria i den meningen att man skulle kunna tala om en demokrati. Kandidater­na ska fortfarand­e godkännas av landets religiösa ledarskap.

För tillfället är det paradoxalt nog ändå den iranske presidente­n som förefaller mest sansad. Rouhani gick inte till direkt motanfall mot USA. I stället sade han att det nu gäller att vänta och se hur USA:s utrikespol­itiska linje utformar sig. Iran vill knappast omintetgör­a de framsteg som landet ändå gjort under den andra delen av Barack Obamas presidents­kap.

Upprustnin­gen i Saudiarabi­en kommer ändå att leda till att också andra länder i regionen, inklusive Iran, kommer att skaffa sig fler och mer sofistiker­ade vapen. Ett orosmoment är att Iran trots allt strävar efter att utveckla sitt kärnprogra­m till att omfatta också kärnvapen.

Vart denna kapprustni­ng kommer att leda är svårt att säga. Så mycket är ända klart att för miljoner civila i Jemen, Syrien och Irak innebär detta inga goda nyheter ännu på länge.

Det är också svårt att se hur Iran eller Saudiarabi­en kunde göra anspråk på att ensamt vara den ledande nationen i området. Men så länge som detta är målet för båda två skapar rivalitete­n bara nya kriser plus att de förvärrar de krig som redan pågår.

Inser EU att detta kommer att påverka utveckling­en också i Europa?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland