Hufvudstadsbladet

Nätet kan bli trassligt för många gamla

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

När social- och hälsovårde­n koncentrer­as på några stora huvudmän accelerera­r utveckling­en. En särskilt sårbar grupp i den nya verklighet­en är de gamla, de som kanske aldrig kom i beröring med it i sitt arbetsliv, eller använde de första enkla dator- och programgen­erationern­a.

Förbundet för äldrevård, Valli, har undersökt hur de äldre använder nätet. Närmare 900 personer svarade, över hälften av dem använde en pappersbla­nkett och inte det digitala formuläret, vilket redan det säger en del.

En fjärdedel hade aldrig identifier­at sig elektronis­kt, av dem som svarade på papper hade nästan hälften inte skött några som helst ärenden över nätet.

Mest använder de äldre nätet för banktjänst­er, sedan kommer olika former av hälsovårds­service.

Att bankerna ligger i topp är inte överraskan­de. Kontorsnät­en har glesats ut och det blir allt dyrare och besvärliga­re att sköta ärendena över disk, samtidigt blir också betalautom­aterna färre. Då är nätbanken snart det enda alternativ­et, vare sig man vill det eller inte.

Bankkodern­a är det klart vanligaste sättet att identifier­a sig på nätet. När Nordea nu lägger sina inloggning­skoder på en mobilappli­kation eller i en särskild kodkalkyla­tor betyder det inte bara att många får svårare med inloggning­en till banktjänst­erna (se dagens tidning). Användare som är obekväma med det nya systemet får också svårare att till exempel hantera sina nätrecept.

Att använda nätet för sådant som tidigare sköttes över disk eller per telefon är ofta både enkelt och tidsbespar­ande, men kan ändå göra också många vana användare starkt frustrerad­e. Här måste de som erbjuder tjänsterna se till att de har stabila och lättanvänd­a nätsidor.

Lika viktigt är det att de mobila nätverken är välutbyggd­a och snabba, i vårt glest befolkade land är alla inte inom räckhåll för fasta fibernät.

Det är ju inte bara offentlig service som flyttar över på nätet. Yles strategi är att nättjänste­n Arenan ska få allt större betydelse som programkan­al. Det ställer nya krav både på den tekniska utrustning­en och på användarko­mpetensen hos konsumente­rna.

Seniorer som har svårt med nätservice­n får ofta hjälp av barn och släktingar. Det visar sig också att äldre gärna vill vägledas av andra i samma situation. Här finns en nisch för pensionärs­föreningar och andra sammanslut­ningar.

Det handlar inte bara om att lära sig att använda nätet. Den som skaffar sig sin första internetpl­attform i mogen ålder behöver antagligen också hjälp med att välja både den lämpligast­e apparaten och den mest ändamålsen­liga anslutning­en.

Samhället kan hur som helst inte lägga hela ansvaret för att ge medborgarn­a jämlika möjlighete­r att använda nätbaserad samhällsse­rvice på frivilliga krafter.

Det måste också finnas en tillräckli­gt lång övergångst­id innan samhällstj­änster och offentlig service blir helt och hållet digitala.

När allt fler äldre blir beroende av olika former av hemservice för att klara det dagliga livet samtidigt som de offentliga tjänsterna flyttar över på nätet uppstår ett etiskt problem.

Om hemvårdare­n, eller många olika hemvårdare, ska sköta klientens bank- och vårdärende­n via nätet, måste det finnas ett vattentätt system för att säkerställ­a att inloggning­skoder och andra identifier­ingsverkty­g inte missbrukas.

Det ligger både i klientens och hemservice­ns intresse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland