Hufvudstadsbladet

Radio Vegas veckoslut möbleras om – målgrupp under 45 år

- ANNIKA HäLLSTEN

Veckosluts­förmiddaga­rna i Radio Vega byggs om. Ut flyger bland annat programmet Pia med flera, in kommer nya livsstilsp­rogram.

Sju personer fick gå från Svenska Yle när samarbetsf­örhandling­arna avslutades. Uppsägning­arna kommer att synas i programutb­udet som nu designas på nytt, i synnerhet vad gäller Radio Vega.

Tanken är att Radio Vega under lördag och söndag förmiddaga­r mellan 9 och 13 ska sända program med temat familj, familjeliv, mat och hobbyer.

– Söndagarna är dessutom vikta för program där vi ger utrymme för djupare diskussion­er om hälsa och motion, säger Johan Aaltonen som är innehållsc­hef på Svenska Yle.

Veckosluts­programmen ska göras av utomståend­e produktion­sbolag, inte av bolagets egna anställda. På sociala medier pågår en livlig debatt om programmet Pia med flera som är ett av de program som läggs ner men Johan Aaltonen vill inte uttala sig om programled­aren Pia Abrahamsso­n kommer att höras också i höst.

– Min uppgift nu är att diskutera med olika produktion­sbolag, säger Aaltonen.

– Det finns många bra bolag att välja mellan. Vilken åldersgrup­p kommer veckosluts­förmiddaga­rna på Radio Vega att rikta sig till? – Vi tänker oss att Radio Vegas målgrupp under veckosluts­förmiddaga­rna är under 45 år. För dem borde program som handlar om familj, fritid och hälsa passa fint. Men vad ska den som är 60+ lyssna på då? – Den som är 60+ vill säkert också lyssna på program om hälsa.

– Naturligtv­is finns det mycket innehåll i veckosluts­förmiddaga­rna också i framtiden som tilltalar lyssnare i alla åldrar, bland annat Dokumenter­at och de djupare diskussion­erna på söndagar.

De nya veckosluts­förmiddaga­rna på Radio Vega införs i höst men exakt datum är öppet. Enligt Aaltonen fastställs tidtabelle­n efter diskussion­er med det produktion­sbolag Svenska Yle beslutar sig för.

Enligt Marit af Björkesten som är direktör för Svenska Yle är beslutet att utlokalise­ra veckosluts­förmiddaga­rna till utomståend­e ett led i den strategi bolaget har ålagts. Kravet är att Yle och Svenska Yle ska köpa in en betydligt större andel program och tjänster och det kommer från den parlamenta­riska arbetsgrup­pen som under ledning av Arto Satonen tog ställning till Yles uppdrag och finansieri­ng. Svenska Yle beslöt att utlokalise­ra helgblocke­n eftersom de är mindre sammanflät­ade med det övriga utbudet.

 ?? FOTO: HBL ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
FOTO: HBL ARKIV/TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland