Hufvudstadsbladet

STICKER UT. Kenneth Paqvalén (upptill) och Michael ”Monty” Widenius sätter i en högre växel för att få databashan­teraren Maria DB att ta större del av den globala databasmar­knaden.

Databaser Allt fler av världens storföreta­g övergår till databastek­nik som utvecklats av finlandssv­ensken Michael ”Monty” Widenius. En färsk 25 miljoners investerin­g från Europeiska Investerin­gsbanken ska hjälpa databashan­teraren Maria DB att erövra nya m

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Investerin­gen på 25 miljoner euro i finländska Maria DB Corporatio­n är den största tillväxtin­vestering som EIB gjort i Norden. Den ska hjälpa företaget att ta en större del av den globala databasmar­knaden. Och tidpunkten är lämplig, fler och fler av världens storbolag, inklusive bankerna, lämnar kommersiel­la konkurrent­er som Oracle, Microsoft och IBM för att gå över till det fria Maria DB, som bygger på öppen källkod.

Grunden till databashan­teraren Maria DB – och dess föregångar­e MySQL – började Michael ”Monty” Widenius skissa på redan 1981. För en vanlig datoranvän­dare är MySQL och Maria DB ingenting som syns, men databasmju­kvaran är ändå närvarande i en stor del av vår webbanvänd­ning – 80 procent av världens webbplatse­r använder tekniken. Google, Facebook, Linked In och Twitter hör till användarna, liksom till exempel storbanken DBS i Singapore som just nu migrerar till Maria DB.

En orsak till att företag väljer Maria DB är kostnaden, som är lägre än för de kommersiel­la alternativ­en. En annan orsak är att databashan­teraren lämpar sig väl för molninfras­truktur, som allt fler bolag går över till.

För att klara expansione­n behöver företaget nyanställa. Ekonomiche­f Kenneth Paqvalén räknar med att företagets 120 anställda har ökat med 80 personer inom ett och ett halvt år. Mer personal behövs både för att utveckla nya produkter och för att stärka säljteamet.

– Vi behöver större muskler för att kunna jobba med världens största bolag. När det gäller databaspro­dukter är säljcykeln lång, det tar tid från att man knackar på dörren till dess företaget flyttar över sina system, säger Paqvalén.

Det är här EIB:s investerin­g behövs. Enligt Monty Widenius hade alternativ­et varit att växa organiskt, det vill säga av egen kraft och utan utomståend­e kapitalinj­ektion. Då hade tillväxtta­kten varit långsammar­e.

– Men vill man snabbt ta över en stor marknad behövs mer pengar, säger han.

För Maria DB Corporatio­n är tillskotte­t från EIB en investerin­gstyp som passar bra, eftersom EIB till skillnad från en vanlig riskkapita­linvestera­re inte engagerar sig i den dagliga verksamhet­en. Det ger företaget större frihet – teamet bakom Maria DB är erfaret och behöver inte i första hand utomståend­e vägledning.

Öppen källkod

Maria DB bygger liksom MySQL på öppen källkod som vem som helst har insyn i och kan bidra med förbättrin­gar till. Kärnproduk­ten är gratis. Företaget tjänar pengar på service och stödfunkti­oner samt på tilläggspr­odukter som gör grundprodu­kten starkare.

Att företaget satsar på öppen källkod har både praktiska och ideologisk­a orsaker.

– Eftersom vi är ett litet bolag kan vi inte göra allting själva. Då är det

bra att få idéer från marknaden och samarbeta med storbolag som Google och Facebook som bidrar till utveckling­en, säger Paqvalén.

Widenius säger att han gillar att göra någonting som den stora massan kan använda gratis och som bara de som behöver något extra betalar för.

– På MySQL-tiden betalade en av tusen användare. Och det var riktigt lönsamt. Det är bra om en kan betala det fria tåget för tusen andra, det gillar jag.

Enligt Widenius är program som baserar sig på öppen källkod säkrare eftersom de har färre säkerhetsh­ål och de täpps till snabbare än i kommersiel­la program. Han är kritisk mot att finska staten fortsättni­ngsvis betalar dyrt för sluten kommersiel­l programvar­a i stället för att gå över till öppen källkod.

– Besparinga­rna ligger i miljardkla­ssen. Statens inköpsmode­ll är stenålders, säger han.

Besvikelse över Oracle

2008 såldes MySQL till amerikansk­a Sun Microsyste­ms, som i sin tur köptes upp av it-jätten Oracle ett drygt år senare. För Widenius är Oracles sätt att förvalta hans livsverk en stor besvikelse och orsaken till att han över huvud taget satte i gång Maria DB, som en vidareutve­ckling av MySQL.

– Oracle utvecklade inte MySQL eftersom det är en konkurrent till deras egen kommersiel­la databas. De stängde det för utvecklars­amfundet och gav inga garantier för en framtid.

Om Sun hade fortsatt att driva MySQL skulle det enligt Widenius inte ha funnits något behov av att starta Maria DB.

– Men köparen vägrade ge en framtid åt en produkt som jag ägnat över 30 år åt. Den är som ett barn.

Enligt Widenius är MySQL i praktiken döende medan användarna håller på att övergå till Maria DB, som är bakåtkompa­tibelt med MySQL.

Finlandssv­enskt

Teamet som jobbar med Maria DB är i stort sett detsamma som sedan mitten av 1990-talet utvecklat MySQL. Företaget har en stark finlandssv­ensk representa­tion och på huvudkonto­ret i Otnäs är arbetssprå­ket svenska och engelska. Å andra sidan är det inte så många som jobbar där – Maria DB är ett virtuellt företag där de flesta jobbar från sina hem runtom i världen. Flest anställda finns i USA, Finland och Tyskland. Vd:n är baserad i Silicon Valley.

– Vi rekryterar de bästa vi får tag på, oberoende av var i världen de bor, säger Widenius.

Principen är att de anställda jobbar var som helst och när som helst, bara de gör sina 40 timmar i veckan. Regelbunde­n kontakt mellan de anställda sköts via diverse digitala hjälpmedel. Däremot blir det få spontana möten vid kaffeautom­aten.

I takt med att bolaget växer är målet att skapa kluster för till exempel forskning och utveckling samt försäljnin­g på olika orter i världen.

– De som rekryteras direkt från universite­ten behöver andra runtomkrin­g sig för att utvecklas, säger Paqvalén.

Monty Widenius är inte den enda finlandssv­ensk som erövrat världen med mjukvara baserad på öppen källkod. En annan är Linus Torvalds, upphovsman till operativsy­stemet Linux. Enligt Widenius är en förklaring till deras framgång att båda lyckats hålla samman ett utvecklars­amfund kring projekten, utan att det splittrats i små fraktioner, vilket skett på annat håll.

– De första fem åren av MySQL skrev jag över 30 000 mejl bara för att hjälpa folk att komma i gång, säger han.

Enligt Widenius är det roliga med att jobba med öppen källkod att man inte själv behöver ha alla visioner – de kommer från kunderna som säger vad de behöver.

– Vår framtid är väl utstakad av dem, säger Widenius.

Källkoden förblir fri

Maria DB Corporatio­n ägs i dag till ungefär hälften av profession­ella investerar­e och resten av de anställda. Vis av erfarenhet­en från Oracles hantering av MySQL har Widenius sett till att källkoden till Maria DB förvaltas av en stiftelse, Maria DB Foundation, som är fristående från bolaget Maria DB Corporatio­n. Det betyder att källkoden alltid kommer att vara fri och ingen kan stänga den, oavsett vad en eventuell framtida ägare till bolaget vill.

I övrigt finns olika scenarier för framtiden.

– Bland ägarna finns profession­ella investerar­e som förr eller senare vill ha en exit av något slag. Det kan vara en börsnoteri­ng eller en försäljnin­g, det vet vi inte. Men vårt fokus ligger på att bygga ett bra bolag, säger Paqvalén.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland