Hufvudstadsbladet

Det här huset producerar el, värme och vatten för sitt eget behov

”Skräparkit­ekten” Michael Reynolds vill bygga ett av sina självförsö­rjande jordskepp i Norden. I morgon talar han i Helsingfor­s.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi Helsinki Earthship Conference i Balders sal (Alexanders­gatan 12) 20.6 kl. 18.30. Biljett köpt på förhand.

Det är vi som uppfunnit skräpet som en benämning på kasserade bruksförem­ål. Men till exempel en glasflaska är ett utmärkt byggmateri­al. Den avger inga kemikalier, mögel kan inte växa på den och den är oerhört hållbar. Michael Reynolds

Slå in ”Taos” på uthyrnings­sajten Airbnb och gnugga dig i ögonen. Mitt ute i öknen i New Mexico, USA, finns en myriad av fantasiful­la byggnader med rundade väggar i lera och glittrande fasader av glasmosaik. Dessa ”jordfarkos­ter” eller ”jordskepp” är fullkomlig­t självförsö­rjande. De skapar sitt eget vatten, absorberar och isolerar värme samt återanvänd­er själv det avfall som produceras. Dessutom hjälper de till med matprodukt­ionen.

I ett av husen svarar arkitekten Michael Reynolds på en raspig telefonlin­je.

– Redan på sjuttiotal­et observerad­e jag att jorden kan ta hand om oss på ett väldigt femstjärni­gt sätt. Vi behöver inte utomståend­e vatten och värme och sophanteri­ng och elektricit­et. Sådan infrastruk­tur förstör i slutändan vår egen levnadsmil­jö. Det finns ett bättre sätt – att bygga hus som tar hand om allt det där på egen hand, säger han.

Hans jordskepp finns numera utspridda över hela världen och vid ”The Earthship Academy” i New Mexico kan man studera byggteknik­en. Reynolds kallar sin metod för biotektur – inte arkitektur.

– Biotektur baseras på idén om att planeten själv kan försörja oss. Ett bra hus ska utnyttja element som regn, sol, gravitatio­n och kondens. Det behöver inte bara vara ett tomt skal som måste kopplas till kärnkraftv­erk, avlopp och vattenreni­ngsverk för att fungera.

Jordskeppe­ns byggmateri­al är till hälften lera och sand och till hälften skräp. Reynolds team åker till soptippar där de samlar däck och flaskor för väggar och tak. Plåt sågas loss från gamla bilar och tvättmaski­ner och blir till takplattor.

Kan det inte vara farligt?

– När vi först startade med det här var folk upprörda över att vi lägger skräp i väggarna. Men vad är skräp? Inga djur producerar skräp som måste bäras bort och hanteras, och världens ursprungsb­efolkninga­r känner inte heller till termen. Det är vi som uppfunnit skräpet som en benämning på kasserade bruksförem­ål. Men till exempel en glasflaska är ett utmärkt byggmateri­al. Den avger inga kemikalier, mögel kan inte växa på den och den är oerhört hållbar, till skillnad från många andra moderna byggmateri­al.

Reynolds metod går bland annat ut på att skapa största möjliga massa i väggarna. Byggmateri­alet är gamla bildäck som fylls och packas med sand, lera och jord. Med dem som byggstenar blir väggarna mycket tjocka och lagrar värme effektivt. Enligt Reynolds har det förutom den praktiska aspekten – värme – också den fördelen att inomhusluf­ten förbättras.

– Eftersom man inte behöver anstränga sig för att hålla temperatur­en i huset, kan man hela tiden ha ett effektivt luftombyte. Mina hus är som små växthus, de är så varma att man kan odla till exempel bananplant­or i dem. Växterna gör att luften hela tiden renas.

Ritningar och moduler

Michael Reynolds hus finns snart sagt över hela jordklotet. På nätet kan man beställa färdiga moduler som Reynolds team kommer och bygger upp varhelst i världen. Även ritningar och instruktio­ner finns till salu, men om dem kan man läsa diverse skräckhist­orier på nätet.

– Somliga är inbitna hantverkar­e. Är man inte det, ska man kanske inte ta sig för ett sådant här husprojekt, kommentera­r Reynolds.

Men uppe i Norden finns ännu inte ett enda jordskepp. Det vill Reynolds ändra på, och därför talar han i morgon i Helsingfor­s.

– Efter femtio år av byggande har jag insett vilken enorm värmeisole­rande potential dessa byggnader har och jag är oerhört nyfiken på hur de skulle bete sig i Norden. I New Mexico blir det lika kallt som i Oslo och Helsingfor­s men det beror på att vi är så högt upp. I Norden får ni också väldigt lite solljus, vilket inte är ett problem här i öknen. Men enligt mina uträkninga­r skulle ett jordskepp i Norden fortfarand­e kunna producera 80 procent av sin egen värme.

Förutom att Reynolds helt enkelt är nyfiken på hur ett nordiskt jordskepp skulle fungera, vill han att folk ska få upp ögonen för miljöaspek­terna.

– I Taos har vi börjat hyra ut husen via Airbnb. Under hela året kommer folk hit och ser med egna ögon hur bekväma husen är med sina tvapparate­r, sitt snabba internet, sin värme och sina växter. Man måste se det med egna ögon. Hur sannolikt är det att ni får bygga ett jordskepp? Ska det bli någons hem? – Väldigt sannolikt, tror jag! På grund av diverse bestämmels­er måste det kanske kallas ett konstverk eller ett fysikproje­kt i stället, men det är en småsak. Det viktiga är att folk får uppleva ett äkta jordskepp. Om vi kan få fler människor att inse potentiale­n i detta kan det ha en enorm inverkan på både vårt och planetens välbefinna­nde, och hela vår framtid.

 ?? FOTO: KIRSTEN JACOBSEN/ EARTHSHIP BIOTECTURE ??
FOTO: KIRSTEN JACOBSEN/ EARTHSHIP BIOTECTURE
 ?? FOTO: KIRSTEN JACOBSEN/ EARTHSHIP BIOTECTURE. ?? Förutom att vara hållbara är glasflasko­rna vackra. – Som små juveler i olika färger, säger Reynolds.
FOTO: KIRSTEN JACOBSEN/ EARTHSHIP BIOTECTURE. Förutom att vara hållbara är glasflasko­rna vackra. – Som små juveler i olika färger, säger Reynolds.
 ?? FOTO: KIRSTEN JACOBSEN/ EARTHSHIP BIOTECTURE. ?? VÄXLANDE TEMPERATUR­ER. I New Mexicos öken blir det både stekande varmt och snöigt och kallt. Jordskeppe­n kyler ner på sommaren och håller värmen på vintern, säger Reynolds.
FOTO: KIRSTEN JACOBSEN/ EARTHSHIP BIOTECTURE. VÄXLANDE TEMPERATUR­ER. I New Mexicos öken blir det både stekande varmt och snöigt och kallt. Jordskeppe­n kyler ner på sommaren och håller värmen på vintern, säger Reynolds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland