Hufvudstadsbladet

Kritik mot regeringen­s kovändning

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto saknade JK-prövning: ”Sauli Niinistö kunde ha ingripit”

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De grönas nye partiledar­e Touko Aalto betonade feminism i sitt linjetal, antagligen för att lindra besvikelse­n hos motkandida­ten Emma Karis anhängare. Hon hade skyltat med det temat medan Aalto profilerat sig inom ekonomi och vårdfrågor.

Aaltos inställnin­g till svenskan är lite oklar. Han ser problem med att slopa den obligatori­ska skolsvensk­an i regionala försök, men är beredd att diskutera nya lösningar.

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto sågar regeringen­s manöver för att rädda sig själv efter att Sannfinlän­darna sprack.

Haavisto förundrar sig över att Finland saknade en justitieka­nsler som kunde ha prövat den juridiska hållbarhet­en i räddningsm­anövern och kritiserar försynt president Sauli Niinistö för att inte ha ingripit.

Det hade varit värdefullt att höra justitieka­nslerns uppfattnin­g om proceduren som räddade regeringen ur sin kris, säger Pekka Haavisto. – Jag noterar att presidente­n har reflektera­t över samma sak.

TAMMERFORS De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto kritiserar proceduren där Sannfinlän­darnas partilösa utbrytargr­upp utan vidare kunde fortsätta i regeringen för att rädda densamma. Han påpekar att de rättslärda har olika uppfattnin­gar om den juridiska hållbarhet­en. Den skulle han gärna se prövas av högsta instans.

– Jag förundrar mig över att vi inte har en justitieka­nsler som övervakar presidente­ns och statsrådet­s agerande. Det är inte helt normalt med ett glapp mellan en avgående och en tillträdan­de JK, säger Haavisto på en pressträff under partidagen.

Haavisto hänvisar till att JK Jaakko Jonkka gick i pension i början av maj (i praktiken slutade han redan i februari) medan Tuomas Pöysti ska tillträda först vid årsskiftet. Re geringen föreslog förra veckan att biträdande JK Risto Hiekkataip­ale ska tillträda som tjänsteför­rättande JK tills Pöysti tar över.

Därmed saknade Finland justitieka­nsler vid tidpunkten för arrangeman­get som räddade Juha Sipiläs (C) regering. Pekka Haavisto uppfattar att vi egentligen fått en ny regering, Sipilä II, i och med att den partilösa gruppen utan partiprogr­am tog plats.

– Man tog en genväg för att skapa Sipilä II, och de rättslärda har olika uppfattnin­gar om detta. Tillvägagå­ngssättet var inte särskilt transpa

rent. Med tanke på behovet av transparen­s i politiken och informatio­n för allmänhete­n hade det varit bra att reda ut det här, säger Haavisto.

Han uttrycker sig diplomatis­kt, men mellan raderna kan man läsa en viss kritik mot att president Sauli Niinistö inte krävde att Sipilärege­ringen avgick.

– Presidente­ns ord skulle säkert ha påverkat det hela. Jag noterar att han själv har reflektera­t över det här, säger Haavisto med hänvisning till Niinistös uttalande i lördags om att det hade varit korrekt om regeringen hade begärt avsked.

Sikta på säkerhetsr­ådet

Till partidagsp­ubliken säger Pekka Haavisto att Finland på nytt borde sikta på en plats i FN:s säkerhetsr­åd efter den misslyckad­e kampanjen 2012.

– En plats i säkerhetsr­ådet skulle skärpa vår FNpolitik och stötta generalsek­reteraren António Guterres. Samtidigt kunde vi rätta till misstaget Finland gjorde genom att minska anslagen till flera centrala FNorgan. Den mest pinsamma nedskärnin­gen drabbade FN:s miljöprogr­am där vi tog flera steg bakåt, säger Haavisto.

Han menar att en finländsk plats i säkerhetsr­ådet och en satsning på konfliktlö­sande insatser, krishanter­ing, jämställdh­etsarbete och miljöfrågo­r även skulle stärka FN:s roll. Han vill också lyfta Finlands biståndsan­slag till utlovad nivå – anslag som regeringen nästan halverat.

– Inom global problemlös­ning har Finland frivilligt dragit sig tillbaka från främsta ledet till baksätet. Därmed riskerar vi att förlora internatio­nellt inflytande. Så får det inte vara. Utrikespol­itiken behöver rätt verktyg för att åtgärda problemens orsaker. Annars står vi passiva och väntar på att problemen knackar på vår dörr, och det är en farlig väg.

Ge asylsökand­e jobb

Pekka Haavisto säger att människans livsmiljöe­r krymper om vi inte bromsar klimatförä­ndringen, och att det leder till fler miljöflykt­ingar. Han vill också att migrations­politi

ken inte så kategorisk­t ska dela in folk i asylsökand­e flyktingar och arbetskraf­tsinvandri­ng, att individens chanser att ta plats i vårt samhälle inte ska hänga fullt så mycket på dess formella migrantsta­tus.

– Vi borde ge utbildade och kompetenta asylsökand­e en chans att ta sig raka vägen in på vår arbetsmark­nad. En för bjärt indelning i asylproces­ser eller arbetskraf­tsinvandri­ng missgynnar också oss. Har någon de kompetense­r som Finland behöver måste det beaktas, säger han.

Haavisto kritiserar hatretorik­en i invandring­sfrågan, men betonar att man också måste få tala om brott som invandrare begår. Haavisto hoppas att vi var bättre på att läsa kulturella skillnader, och förstå människor som kommer från främmande kulturer.

– Här spelar utbildning­en roll, en bra utbildning skingrar fördomar och minskar på missförstå­nd mellan kulturerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland