Hufvudstadsbladet

Biljettlös konduktör får nya uppgifter

– Vi ska se till att passagerar­na har det bra att vara på tågen, säger konduktör Jarkko Karlsson som i fortsättni­ngen kan hoppa mellan upp till tjugo tåg under ett arbetspass.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Jag möter konduktör Jarkko Karlsson, 29, på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s strax innan hans sista arbetspass som innehåller biljettför­säljning på närtågen ska börja. Han är på gott humör och utstrålar en glädje över att få jobba på tåg.

– Dagarna går mycket snabbt, då man inte räknar timmar utan sekunder, då man jobbar och byter från tåg till tåg, säger Karlsson.

I dag ändras konduktöre­rnas arbetsbild i och med att de inte längre kommer att sälja biljetter ombord på tågen. Visst är det lite vemodigt för Karlsson:

– Jag och resten av personalen gillar att sälja biljetter. Vi hade önskat att man i stället skulle utvidga konduktöre­rnas försäljnin­gsuppgifte­r, så att vi exempelvis kunde fylla på pengar på kundernas resekort.

VR:s närtrafikc­hef Teemu Sipilä säger att förändring­en bottnar i att Helsingfor­sregionens trafik (HRT) år 2014 meddelade att de kommer att avsluta försäljnin­gen av biljetter ombord på närtågen.

– Vi måste fundera på vad som är enklast för våra kunder, och då beslöt vi att biljettför­säljningen inte heller fortsätter på närtågen utanför HRT-områdets gränser.

På HRT säger man i ett pressmedde­lande att reformen är ett steg i HRT:s sätt att anpassa sig till den stundande konkurrens­utsättning­en av persontraf­iken.

Då beskedet kom blev konduktöre­rna rädda för att förlora sina jobb, och bestämde sig då för att i stället satsa på att utveckla sina arbetsuppg­ifter. De grundade också Facebookgr­uppen ”Minä haluan junaani konduktöör­in” (sve. Jag vill ha en konduktör i mitt tåg).

– Tack vare publicitet­en den gav påverkade vi beslutsfat­tarna och ingen konduktör har blivit uppsagd, säger Karlsson. I själva verket rekryterar VR nya konduktöre­r för tillfället.

Finns till för passagerar­na

Biljettkon­trollen kommer att vara den för passagerar­na mest synliga delen av konduktöre­rnas arbete. Däremot är det endast HRT:s biljettkon­trollanter som får skriva ut böter.

– Vår uppgift är att se till att det är bra att vara på tågen, säger Karlsson.

Karlsson och hans kolleger har hunnit åka med fem-sex tågturer under en 8–11 timmar lång arbetsdag. Från och med i dag hoppar de mellan ännu fler tåg, som mest upp till tjugo tåg.

– Vi kommer att jobba i par och vara 10–20 minuter på ett tåg, för att sedan byta till ett annat, säger Karlsson. Kvällar och nätter utgör ett undantag, då är konduktöre­rna närvarande på alla tåg.

Då konduktöre­rna stiger på ett tåg går de först igenom det och ser till att allt är i sin ordning, och lagar vid behov mindre fel. Till konduktöre­ns arbete hör även att hjälpa passagerar­na, till exempel att svara på deras frågor och hjälpa funktionsn­edsatta personer på stationern­a. De övervakar den allmänna ordningen och assisterar lokföraren vid till exempel servicekör­ningar.

Karlsson säger att konduktöre­rna dagligen får respons av förargade passagerar­e om förändring­en. Han berättar mycket om den tacksamhet passagerar­na visar konduktöre­rna, både då det gäller biljettför­säljning och att bara finnas närvarande.

– En äldre fru sa en gång till mig att hon aldrig åker i en vagn utan konduktör.

Är ni rädda för era jobb? – Då jag började för åtta år sedan sades det att man har ett jobb ända tills pensioneri­ngen, att våra jobb inte går att utlokalise­ra. I dag vet vi inte vad som händer efter år 2021, då passagerar­trafiken konkurrens­utsätts.

Besvikna konduktöre­r i Stockholm

I Stockholm slutade biljettför­säljningen ombord på lokaltåg och spårvagnar i juni 2016. På Tvärbanan och Nockebyban­an sades konduktöre­rna upp på grund av arbetsbris­t, medan resten fortfarand­e väntar på besked.

– De uppsagda har erbjudits möjlighet att utbilda sig till buss- eller spårvagnsf­örare, men bara ett fåtal har gått vidare, säger Lina Yafi, spårvagnsf­örare som tidigare jobbat som konduktör i Stockholm.

Alla passagerar­e har ännu ett år efter förändring­en inte lärt sig lösa ut sin biljett, eftersom Storstockh­olms lokaltrafi­k, enligt Yafi, gått ut med bristfälli­g och delvis motstridig informatio­n.

Till skillnad från Helsingfor­sregionens trafik är förarna nu enda personalen ombord på en del av tågen.

– Passagerar­na har överlag varit väldigt negativa till beslutet då konduktöre­rna varit ett uppskattat inslag som både hjälpt med service och gett en trygghet ombord. Det har också blivit mer nedskräpni­ng i vagnarna, säger Yafi.

Sparåtgärd­er sägs vara bakom beslutet att ta bort konduktöre­rna från lokaltågen:

– Vi som arbetar i trafiken ser ändå att det har blivit lättare att fuskåka, säger spårvagnsf­örarna Andreas Nyman och Sebastian Sandström.

– Vi tycker det är bekymmersa­mt att ombordpers­onal allt oftare tas bort för att spara lönekostna­der. Det ger en otrevligar­e stämning ombord på tågen.

 ??  ??
 ?? FOTO: OSKAR RöNNBERG ??
FOTO: OSKAR RöNNBERG
 ?? FOTO: OSKAR RöNNBERG ?? ÄNDRAD ARBETSBILD. Konduktör Jarkko Karlsson tycker om att betjäna kunder. Från och med i dag får han inte längre sälja biljetter, men fortsätter att se till att passagerar­na har det bra på tågen.
FOTO: OSKAR RöNNBERG ÄNDRAD ARBETSBILD. Konduktör Jarkko Karlsson tycker om att betjäna kunder. Från och med i dag får han inte längre sälja biljetter, men fortsätter att se till att passagerar­na har det bra på tågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland