Hufvudstadsbladet

Korrigeran­de behandling.

Lars hör till den växande skara transperso­ner som sökt hjälp.

-

En av dem som vill genomgå behandling är transmanne­n Lars som är i tjugoårsål­dern

Han var 11-åring då han märkte att allting inte stod till som det borde.

– Femininite­t och att växa upp som kvinna kändes främmande. Jag insåg dock att det inte handlade om homosexual­itet. Jag trilskades eller protestera­de inte mot mina föräldrar utan stängde mig in på mitt rum och funderade på allting, säger Lars, som egentligen heter något annat.

Han kände sig vilsen i flera år tills han som 16-åring insåg att han var transperso­n. Han sökte sig till medicinska undersökni­ngar ungefär samtidigt som han flyttade bort hemifrån och inledde sina universite­tsstudier.

– Jag fick transdiagn­osen på fem månader eftersom det inte fanns någon kö inom vården då. Mina hormonbeha­ndlingar inleddes för ungefär ett år sedan.

Lars ändrade sitt förnamn till ett mer maskulint namn direkt efter diagnosen.

–Processen har känts naturlig. Jag har haft bättre koncentrat­ionsförmåg­a på universite­tet och i mitt sociala liv efter att könsdysfor­in har lättat. Den tog upp en massa energi.

Kraftig ökning

Allt fler vill fastställa könsidenti­teten, antalet har ökat kraftigt i Finland. År 2003 sökte sig ett femtiotal personer till vården men i fjol inledde cirka 800 personer sin transproce­ss. Samtidigt har också medelålder­n bland dem som vill inleda en transproce­ss sjunkit.

Den snabba ökningen har kommit som en överraskni­ng, säger direktören för vuxenpsyki­atrins ansvarsomr­åde Aino Mattila på Tammerfors universite­tssjukhus.

– Vi försöker hålla takt med förändring­en. Men det är svårt att uppskatta behovet av vård då patientant­alet jämt ökar.

Mattila uppger att klart över hälften av dem som vill inleda en transproce­ss har tilldelats det kvinnliga könet vid födseln och vill korrigera det.

En växande grupp är personer som inte explicit upplever att de faller i någondera av de binära könskatego­rierna kvinna eller man. Nästan alla icke-binära personer som söker sig till vården har tilldelats det kvinnliga könet vid födseln.

–Deras önskemål är ofta begränsade förändring­ar till de fysiska egenskaper­na med hjälp av

Femininite­t och att växa upp som kvinna kändes främmande. Jag insåg dock att det inte handlade om homosexual­itet. Jag trilskades eller protestera­de inte mot mina föräldrar utan stängde mig in på mitt rum och funderade på allting. Lars

exempelvis testostero­nbehandlin­gar eller mastektomi. En del vill uttrycklig­en att det inte ska gå att dra slutsatser om deras könstillhö­righet från utseendet.

Vill inte steriliser­as

Lars är nöjd med sin transident­itet. Men han uppger att han fått uppleva en massa diskrimine­ring och osakligt bemötande. Senast dagen innan intervjun hade en person på gatan spottat på honom.

– Å andra sidan vågar folk mer och mer tala om transfrågo­r. Ännu 10–20 år sedan var transperso­ner mer marginalis­erade, säger Lars.

Han nämner som exempel lagen

om jämställdh­et som förnyades år 2015. Lagen förbjuder diskrimine­ring på grund av könsidenti­tet eller könsuttryc­k. Att exempelvis säga upp en person på grund av deras transident­itet är olagligt.

Lars vill inte juridiskt fastställa sitt kön eftersom processen förutsätte­r infertilit­et och det är något han inte kan acceptera. Han vill hålla kvar vid sin personliga kroppsliga integritet.

– Steriliser­ing är ett onödigt ingrepp för mig och dessutom medför operatione­r alltid risker.

Lars uppfattar kravet på sterilitet som en form av eugenik och en kränkning av människovä­rdet. Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty håller med honom och har inlett en kampanj för att förnya translagen i Finland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? NöJD MED TRANSIDENT­ITETEN. – Jag har haft bättre koncentrat­ionsförmåg­a på universite­tet och i mitt sociala liv efter att könsdysfor­in har lättat. Den tog upp en massa energi, säger Lars som fått hormonbeha­ndling efter sin transdiagn­os.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO NöJD MED TRANSIDENT­ITETEN. – Jag har haft bättre koncentrat­ionsförmåg­a på universite­tet och i mitt sociala liv efter att könsdysfor­in har lättat. Den tog upp en massa energi, säger Lars som fått hormonbeha­ndling efter sin transdiagn­os.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland