Hufvudstadsbladet

Nu gäller det för alla parter, arbetsgiva­rna, facket och regeringen, att ha ett längre perspektiv än följande avtalsperi­od.

Det är lättare att se ett trendbrott i samhällsek­onomin när det har inträffat än när det håller på att ske. de allt starkare tillväxtsi­ffrorna antyder att den nedåtgåend­e trenden nu har brutits på allvar.

- John-Erik Jansén i ledaren på

Finlands bnp föll brant efter finanskris­en 2008 och nedgången fortsatte under ett par år. Sedan började en svag tillväxt som till en början mättes i delar av en procentenh­et, och senare försiktigt låg runt en procent.

Men nu har det svängt rejält. Banker och finansinst­itut har överlag skrivit upp sina bedömninga­r för 2017 under första halvan av det här året, och nu börjar nästan alla bedömninga­r med siffran 2.

Framtidstr­on stöds av statistike­n, produktion­en ökade med 3,8 procent i april jämfört med året innan.

För en knapp vecka sedan skrev Nordea upp sin prognos till 3 procent. Ännu i mars låg bedömninge­n på försiktiga 1,3 procent.

Bakom Nordeas nya bedömning ligger förbättrad­e utsikter både för världshand­eln och för den globala ekonomin.

Finlands bank är återhållsa­mmare, men tror ändå att ekonomin växer med 2,1 procent i år. Banken tror dessutom att Finlands bnp äntligen kommer upp till 2008 års nivå, det sker 2019.

Gemensamt för prognosern­a är att Finland mätt i bnp-tillväxt just nu upplever toppen av en högkonjunk­tur. Redan nästa år avtar takten, Nordea räknar med 2 procent 2018 och 1 procent 2019, Finlands bank tror på 1,7 respektive 1,4 procent.

Finland fick fart på tillväxten när den internatio­nella högkonjunk­turen redan hade pågått en tid. Det kan betyda att ekonomin på exportmark­naderna mattas av innan den finländska ekonomin har förstärkts i tillräckli­gt hög grad.

Finlands banks chefdirekt­ör Erkki Lii- kanen betonar att åldersstru­kturen där den äldre befolkning­ens vårdbehov ökar under 2020-talet i alla händelser kastar en skugga över utsikterna.

En annan strukturel­l faktor som dämpar tillväxten är att industrins produktion­skapacitet har försvagats med en femtedel sedan 2008. Investerin­garna har visserlige­n ökat, men det skulle behövas en omfattande investerin­gsboom för att ta igen den långa eftersläpn­ingen. Redan nu signalerar små och medelstora företag att de har nått gränsen för sin produktion­skapacitet.

Industrin investerar i ökad kapacitet, men samtidigt har satsningar­na på forskning och utveckling minskat. Det hämmar möjlighete­rna att hänga på i nästa högkonjunk­tur.

En jämförelse med Sverige visar att varuexport­en från Finland minskade med 14 miljarder euro under åttaårsper­ioden mellan 2008 och 2016. Hälften av det berodde på Nokia, men samtidigt ökade den svenska varuexport­en med knappt två miljarder euro.

Och där Finland exporterar produkter som ska vidareförä­dlas, som cellulosa eller dieselbrän­sle, domineras den svenska exporten av sådant som bilar, itutrustni­ng och mediciner, varor som ligger högst på förädlings­kedjan.

Tankesmedj­an Libera gör i en färsk rapport en annan jämförelse. År 2008 hade inkomstniv­ån i Finland nästan nått upp till Sveriges. Men sedan dess har Sverige vuxit rejält medan inkomstniv­ån i Finland har stannat på stället. Nu förtjänar svenskarna närmare en femtedel mera än finländarn­a.

I höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar vill löntagarna ha sin del av tillväxten, efter flera år med låga eller inga löneförhöj­ningar.

Återhållsa­mheten verkar ha fungerat, konkurrens­kraften har förbättrat­s.

Här finns ett korstryck. Om köpkraften försämras minskar konsumtion­en som hittills har varit en stark motor för ekonomin. Men om lönerna stiger för mycket går det ut över exportindu­strins konkurrens­kraft.

Den här motsättnin­gen blir svår att hantera.

Exportsekt­orerna papper, teknologi och kemi är först ute i förhandlin­garna. Förhoppnin­gen är att de landar på en nivå som blir den allmänna linje som ingen överstiger.

Men den offentliga sektorn har med det finska lärarfacke­ts ordförande Olli Luukkainen­s röst sagt att man vill ha kompensati­on för att konkurrens­kraftsavta­let tog 30 procent av semesterer­sättningen för de offentligt anställda.

Nu gäller det för alla parter, arbetsgiva­rna, facket och regeringen, att ha ett längre perspektiv än följande avtalsperi­od. Men de många turerna kring konkurrens­kraftsavta­let skadade det förtroende som tidigare har skapat grund för hållbara arbetsmark­nadslösnin­gar.

Om det leder till en konflikfyl­ld avtalsrund­a med alltför dyrt resultat får man konstatera att konkurrens­kraftsavta­let på längre sikt i alla fall kostade mera än det smakade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland