Hufvudstadsbladet

Yle: Sipiläs företag fick stor draghjälp av offentliga medel

Bolag där statsminis­ter Juha Sipilä (C) varit ägare har fått stora offentliga stödsummor, visar en utredning gjord av Yle.

- FNB

Offentlig finansieri­ng är inte ovanligt i Finland, men då det gäller Sipiläs investerin­gar har den haft en osedvanlig­t stor roll, rapportera­r Yle.Yle skriver att bolag Sipilä ägt har fått offentlig finansieri­ng för över 30 miljoner euro. Det har handlat om lån, investerin­gar eller stöd från Finnvera, Tekes, Sitra samt regionala NTM- och arbetsoch näringscen­traler.

Enligt en tidigare nyhet i tidningen Seura fanns det offentliga pengar i bakgrunden också i Solitraaff­ären som i tiden gjorde Sipilä till en rik man.

Det offentliga stödet har inte alltid lett till önskat resultat. Enligt Yle har tre av bolagen Sipilä varit delägare i gått i konkurs, ett är i företagssa­nering och ett har lagt ner sin verksamhet. Bolag har dessutom fusionerat­s eller lagts i träda. Men där finns också några framgångsh­istorier, såsom låsbolaget Iloq.

Sipilä har investerat i nya företag som utvecklat ny teknologi eller nya produkter.

I sin utredning hittade Yle 21 små- och mellanstor­a bolag där Sipilä varit delägare antingen direkt eller via sina investerin­gsbolag. Dessutom har Sipilä ägt andelar i minst tio börsbolag.

I sin utredning fokuserade Yle på små och mellanstor­a bolag där Sipilä haft betydande makt antingen på grund av stora ägarandela­r eller genom en styrelsepo­st.

I samband med att Sipilä gav sin in i politiken började han avveckla sitt ägande. Då han blev statsminis­ter hade han gjort sig av med alla direkta innehav. Sipilä ville inte besvara Yles frågor om ämnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland