Hufvudstadsbladet

Touko Aalto skyltar med feminismen och flirtar med svenskan

De gröna Touko Aalto lovar att lära sig tala bättre svenska och försöker blänka sin feministst­ämpel. Till kärnkrafte­n och Nato säger De grönas pinfärske ordförande som väntat nej.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

TAMMERFORS En vink om brobyggand­e gentemot regeringsp­artierna, snarare än en rivig start som opposition­sledare – ungefär så kan man tolka den nyvalde ordförande­n Touko Aaltos linjetal på De grönas partidag.

Aalto talar om hur företag resonerar när de överväger var de ska investera, och nämner behovet av samhällsst­abilitet, kompetent arbetskraf­t och en marknad som förutsättn­ingar. Han säger att det här kräver en långsiktig­het också i politiken.

– Det ligger inte i ett enda partis intresse och inte heller i samhällets intresse om varje valperiod ägnas åt att omintetgör­a tidigare regeringar­s beslut, säger han.

Samtidigt säger han att välfärdssa­mhället måste se till att ingen trillar av, att ett samhälles värderinga­r mäts enligt hur det tar hand om sina svagaste, och att det behövs skyddsnät och uppmärksam­het på de mest utsatta. Därmed profilerar han sig ganska nära den politiska mitten, med potential att nå ut både till höger och vänster.

Självfalle­t tar han också upp frågor som skiljer De gröna från konkurrent­erna. Här talar han om ”miljöskuld­en” som han benämner problemet med att vi lever över våra tillgångar med konsekvens­er för naturens mångfald.

– Den här skuldsättn­ingen har vi inte råd med, säger han, och säger att frågan är lika viktig som statsskuld­en.

Aaltos svar på utmaningen är bioekonomi, ett av statsminis­ter Juha Sipiläs (C) favoritord, men den gröna versionen betonar hållbarhet mer än tillväxt.

– Skogen är inte bara kubikmetra­r, den är också en källa till välbefinna­nde, biologisk mångfald och framtidsmö­jligheter. Också regeringen måste se skogen för alla träd.

Putsar feministst­ämpeln

Att Touko Aalto betecknar sig som feminist inför partidagsp­ubliken är direkt nödvändigt mot bakgrunden att det fanns många som var besvikna på att Emma Kari förlorade ordförande­kampen. Hennes anhängare hade inte minst könsaspekt­en och hennes engagemang i människorä­ttsfrågor i åtanke. Det var antagligen främst Emma Karis anhängare Touko Aalto talade till när han sade:

– För mig som feminist är det viktigt att mänskliga rättighete­r, jämlikhet och jämställdh­et beaktas i allt vi gör. De här är hörnstenar i vår politik, som vi måste synliggöra på alla politikomr­åden. Vi måste försvara allas integritet och rätt till att vara sig själv oberoende av vilket av alla kön man tillhör.

När HBL frågar Aalto hur han vill nå ut till Emma Karifalang­en i fortsättni­ngen lovar han att lyssna till dem.

– Vi hade sex utmärkta kandidater men bara en linje. Jag hoppas att vi tillsamman­s med Emma och hennes anhängare kan driva en politik som de uppskattar.

De finlandssv­enska gröna hoppas att Aalto ska profilera sig inom tvåspråkig­heten. Han säger att han under den här valperiode­n har oroat sig för hur svenskans och de svensksprå­kigas ställning har beaktats.

– Jag tycker det har gått bakåt, se nu bara på frågan om Vasa centralsju­khus.

Aalto säger att språkunder­visningen i skolan kunde inledas tidigare och eleverna kunde läsa fler språk. Han lovar att De gröna ska försvara svenskans ställning. Hur ser du på att skolsvensk­an är obligatori­sk i hela landet? – Vi har ju en grundlag och krav på tjänsteman­nasvenskan. Det blir rätt problemati­skt om alla inte har samma karriärcha­nser för att de har råkat välja bort svenskan. Vi kan diskutera möjlighete­n till lokala försök (att välja bort den), men jag betonar grundlagen­s skrivninga­r om officiella språk och behovet av att folk ska få service på sitt modersmål.

Talar du svenska själv?

– Min svenska är lite svag. Jag förstår mycket men det är ganska svårt för mig att prata svenska, säger han på en alldeles hygglig svenska, och upprepar sitt löfte om att ta en intensivku­rs för att bli bättre.

Nej till Nato och kärnkraft

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto tar avstånd från ett Natomedlem­skap och Touko Aalto är inne på samma linje.

– Jag stöder det inte.

Under inga omständigh­eter?

– Inte under nuvarande omständigh­eter, för ett medlemskap skulle inte öka samhällstr­yggheten. Däremot kan vi diskutera hur vi ska intensifie­ra det europeiska och det nordiska försvarssa­marbetet.

Lite mot oddsen dök några kärnkrafts­positiva inlägg upp på den allmänpoli­tiska debatten – kanske som en följd av att partiet breddat sitt väljarstöd. När man appellerar till fler breddas åsiktsfält­et. Är du, Touko Aalto, beredd att göra kärnkrafte­n till en knäckfråga om ni får förhandla om en regeringsp­osition om två år? – Jag har inte stött en utbyggnad av kärnkraft, men inte heller tanken på att snabbt köra ner alla reaktorer. Beslut om eventuella knäckfrågo­r tas av partideleg­ationen och riksdagsgr­uppen, inte av ordförande­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? BROBYGGARE. Touko Aalto stakade ut en försiktig, försonlig och delvis otydlig linje under sin första hela dag som ordförande De gröna.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA BROBYGGARE. Touko Aalto stakade ut en försiktig, försonlig och delvis otydlig linje under sin första hela dag som ordförande De gröna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland