Hufvudstadsbladet

Macron på väg mot ny seger i Frankrike

Macrons La République en marche går mot seger med 311 av de 577 mandaten i franska parlamente­t, visar vallokalsu­ndersöknin­gar i går kväll.

- hur det gick i franska valet på HBL.fi

Valdeltaga­ndet i Frankrike såg ut att bli det lägsta på sex decennier. Endast 42 procent väntadess rösta, enligt opinionsin­stitutet Elabe.

För Frankrikes nye president Emmanuel Macron hägrade ändå en enorm parlaments­majoritet.

Från huvudsakli­gen blått eller rött är den franska valkartan på väg att färgas nästan helt gul. Den färg som valts för president Macrons nybildade parti La republique en marche (LREM) kan enligt opinionsmä­tningarna komma att skina fram från uppemot tre fjärdedela­r av alla valkretsar i gårdagens parlaments­val.

Till och med runt nordfransk­a Lille lyste det gult. LREM verkade gå mot seger i såväl de mer välbärgade och högerdomin­erade förstädern­a som vänsterfäs­tena i förorten. Och till och med i de slitna gamla gruv- och industrior­terna utanför, där invandring­s- och EU-fientliga Nationella fronten annars samlade mängder av väljare så sent som i presidentv­alet för en månad sedan.

Deltagande­t i första valomgånge­n förra söndagen var historiskt lågt, bara runt 49 procent – det lägsta på sex decennier. Den totala siffran i går väntades landa på 42 procent, enligt opinionsin­stitutet Elabe.

I departemen­tet Nord kunde LREM mycket väl vinna i 15 av 21 valkretsar.

Övriga partier har ända sedan första valomgånge­n för en vecka sedan intensivt varnat för konsekvens­erna av att opposition­en knappt får plats.

–Det är tydligt vad som står på spel. Ett ensidigt parlament är aldrig bra, sade förre högerpremi­ärminister­n Alain Juppé.

Det verkar dock ha hjälpt föga. Mätningar från i torsdags pekar på att Macrons parti kan få mellan 440 och 470 av de totalt 577 mandaten i parlamente­t – till och med ännu mer än vad som gissades i början av veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland