Hufvudstadsbladet

Svensk fest i Jukola efter 25 års paus

Orienterin­g IFK Göteborg bröt en kvarts sekel lång svensk titeltorka i Jukolakavl­en efter en spännande ankarsträc­ka.

-

IFK Göteborg blev den första svenska segraren i Jukolakavl­en på 25 år. Lagets ankare Eskil Kinneberg slog tvåan Tampereen Koovees Daniel Hubmann med betryggand­e en minut och sex sekunder. Det andra Tammerfors­laget Pyrintö kom på tredje plats nästan tio minuter efter vinnaren.

IFK Göteborgs seger kan med gott samvete kallas välförtjän­t . Laget orienterad­e bergsäkert på de första sträckorna.

– Det känns otroligt mäktigt. Det var 25 år sedan ett svenskt lag vann, och att vi dessutom tar dubbeln i år med Tiomila och Jukola gör det bara ännu större för oss. Just nu är man väldigt glad och väldigt trött, säger Johan Högstrand, som sprang andrasträc­kan för vinnarna som firar klubbens första Jukolasege­r.

IFK Göteborg ledde tävlingen från och med den andra sträckan då Högstrand drog ifrån de andra. I början av den sjätte och nästsista sträckan ledde IFK rejält med fyra minuter och 18 sekunder, men Koovees Timo Sild knappade in till en minut och 40 sekunder.

Den sista sträckan inleddes dramatiskt. Norrmannen Kinneberg irrade omkring när han letade efter den andra kontrollen och Hubmann tog täten under en kort stund. Men Kinneberg lyckades kompensera för sina misstag och återtog täten med säkra ruttval. Till slut drog han ifrån Hubmann.

– Jag försökte göra andra ruttval än Kinneberg. Jag visste inte min exakta placering, om jag ledde eller låg tvåa. Slutresult­atet grämer mig, men å andra sidan var vi över sju minuter efter täten när jag vaknade tidigt på morgonen för min sträcka, säger schweizare­n Hubmann.

Förra gången ett svenskt lag vann Jukola-kavlen var det IK Hakarspojk­arna som vann i Vederlax 1992. Det var elfte gången segern gick till Sverige. Koovee vann tävlingen i fjol.

Vid sidan av Koovee och Pyrintö nådde tre finska lag tio-i-topp: Helsingin Suunnistaj­at (6:e), Paimion Rasti (7:e) och Hiidenkier­täjät från Lojo (8:e).

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? TITELTORKA­N BRöTS. Eskil Kinneberg och resten av IFK Göteborgs lag var först i mål i Jukola-kavlen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA TITELTORKA­N BRöTS. Eskil Kinneberg och resten av IFK Göteborgs lag var först i mål i Jukola-kavlen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland