Hufvudstadsbladet

Rädda för ryssen

-

● En nyhet som passerat rätt obemärkt är en eventuell ny kris under uppsegling mellan naturgasle­dningsbola­get Nord Stream 2 och EU-kommission­en. I bakgrunden ligger som alltid kopplingen till Ryssland, till Gazprom och till ryska ekonomiska intressen.

EU-kommission­en bad i början av juni om mandat från medlemslän­derna att förhandla med Ryssland om Nord Stream 2. Kommission­en vill försäkra sig om att gasledning­en, om den byggs, fungerar på ett transparen­t, icke-diskrimine­rande sätt och att de regulatori­ska myndighete­rna har insyn i verksamhet­en. Verksamhet­en ska dessutom vara i linje med EU:s energilaga­r och internatio­nell lag.

Det här fick gasledning­sbolaget att gå i taket. Det finns absolut inget skäl att förhandla med Ryssland. Ledningsbo­laget följer lagar och föreskrift­er i de länder som berörs. En förhandlin­g är ren politik, inget annat och diskrimine­rar de bolag som är delaktiga i Nord Stream 2 heter det i bolagets svar.

Och mer än så. Att förhandla med Ryssland skapar juridisk osäkerhet där det inte finns någon och underminer­ar den marknadsan­passning av energimark­naden som EU-kommission­en säger sig driva. Det är helt enkelt frågan om att försöka plocka politiska poäng på ett sätt som försvårar kommersiel­la investerin­gar i infrastruk­tur inom EU anser bolaget i sin respons.

Alla förutsättn­ingar för en ny politisk strid om naturgasle­dningen finns. EU:s energikomm­issionär Maroš Šefčovič som ligger bakom initiative­t är slovak och kommer från ett av de länder där rysk gas inte är populär. Samtidigt har Nord Stream starka EU-länder som Tyskland bakom sitt projekt.

Att be om förhandlin­gsmandat med Ryssland skapar alltså inte bara en konflikt mellan EU och Nord Stream, det ger konflikten i gasfrågan inom EU nytt bränsle.

Nord Stream 2 är ett kommersiel­lt projekt med flera västerländ­ska intressent­er och EU kommer enligt de flesta beräkninga­r att behöva mera naturgas. Därför verkar det långsökt att trappa upp konflikten där man i stället borde söka kompromiss och samförstån­d.

De ryska gasleveran­serna till Östeuropa har inte alla gånger levt upp till ingångna avtal, och handelssan­ktionerna mot Ryssland är fortfarand­e i kraft. Men samtidigt hör de ryska gasreserve­rna till världens största.

Jag hade länge på mitt kylskåp en gammal skämtteckn­ing från Dagens Nyheter. Där frågar barnet sin far: ”Pappa, vad betyder svensk neutralite­t?” Svaret lyder: ”Att vi är rädda för ryssen.”. Teckningen är kanske gammal, men genom att byta ut ord i dialogen är sanningen lika aktuell som någonsin. Vi är rädda för ryssen.

Det är kanske en önskedröm att energi skulle förena i stället för att splittra.

 ?? KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef ??
KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland