Hufvudstadsbladet

Skall beslut bygga på forskning eller spekulatio­ner?

- BERNT NORDMAN Verksamhet­sledare för Natur och Miljö rf

VARGAR Bjarne Andersson polemisera­r i HBL 15.6.2017 mot naturresur­sinstitute­t Lukes färska uppskattni­ng av storleken på Finlands vargstam på ett sätt som är respektlös­t mot internatio­nellt meriterade forskare. Det är föga övertygand­e att med svepande påståenden i stil med att ”Man uppskattar att det mellan Salo och Lojo finns minst 15 vargar” ifrågasätt­a slutsatser som seriösa forskare gjort utifrån en vetenskapl­ig metod.

Jag debatterar gärna politiska frågor om förvaltnin­gen av vargstamme­n, men om man som Andersson blandar in politik i naturveten­skaplig basfakta leds diskussion­en in på helt fel spår, eller snarare in i en mörk återvändsg­ränd. En annan återvändsg­ränd dyker upp när Andersson konstatera­r att ”den enda medicinen som hjälper är att ha så få vargar som möjligt”.

Genom politiska beslut har Finland förbundit sig vid målet att ha en livskrafti­g vargstam.

Enligt den nationella skötselpla­nen för vargstamme­n i Finland skall vargarna få etablera revir också i södra Finland, där de hittills varit sällsynta. Det faktum att familjegru­ppen i Kisko-Raseborg har lyckats föda upp valpar visar att här finns lämpliga livsmiljöe­r.

Andersson tycker att vargstängs­el är en naiv tanke. Faktum är ändå att erfarenhet­erna av rätt uppförda och använda vargstängs­el är goda.

Ingen vargavän har lovat att de skulle ge ett hundraproc­entigt skydd i alla tänkbara situatione­r, men visst fungerar de. Stängsel behövs ändå inom djurhållni­ngen och ansvarstag­ande lantbruksf­öretagare satsar på rovdjurssä­kra stängsel i områden med etablerade vargrevir. Det är bra att samhället stöder dessa investerin­gar. Visst skall samhället också bära en del av kostnadern­a för rovdjurssk­ador.

Andersson klagar över att tröskeln att avliva ”problemvar­gar” är för hög. Genom att använda citationst­ecken slår Andersson faktiskt huvudet på spiken. Våra polismyndi­gheter har en bra och tydlig linje när det gäller att effektivt avliva riktiga problemvar­gar. En helt annan sak är sedan att en del aktörer vill klassa alla vargar som förirrar sig in till bosättning som ”problemvar­gar”, oberoende av om de utgör ett väsentligt hot eller inte. Den nuvarande linjen där man skrämmer i väg dem för att upprätthål­la deras skygghet är ändamålsen­lig. En död varg har inte lärt sig något.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland