Hufvudstadsbladet

Varför gör staden ingenting?

-

● Jag har nu varit före detta biträdande stadsdirek­tör närapå tre veckor efter nästan fjorton år i jobbet. Det är underligt hur snabbt man förvandlas från ansvarig ämbetsman, och också beslutsfat­tare, till en vanlig medborgare. Man börjar se staden, och kanske hela världen, från ett helt nytt perspektiv.

Som stadsdirek­tör får man mestadels kritisk feedback från stadsborna: det finns alltid något som inte fungerar, det finns alltid grejer som är på tok, det finns alltid något som staden inte har vidtagit åtgärder för. Det är lätt att få en snedvriden bild av verklighet­en och det är absolut förbjudet att lovprisa stadens lovprisvär­da framsteg. Det heter arrogans.

Nu är allt detta förbi. Jag kan vandra omkring i hemstaden som en vanlig medborgare och ibland som en turist. Det är mycket lättare att iaktta positiva saker i staden, även om man fortfarand­e lägger märke till brister också. Kanske min världsbild så småningom blir mera balanserad.

● Dagens positiva observatio­ner:

De nya Articspårv­agnarna (fortfarand­e tillverkad­e i Kajana) är kanske de bästa spårvagnar Helsingfor­s har haft efter 1950-talet. De är tysta, de går mjukt och har mer utrymme än tidigare vagnar.

Sibelius Experience på Alexanders­gatan. Jag undrade många gånger varför Helsingfor­s inte har använt Jean Sibelius som turistlock­bete. I Wien till exempel har man varje dag rikligt med Mozartkons­erter, och samma sak med Vivaldi i Venedig. Sibelius är landets mest kända exportvara, och det är faktiskt dags att erbjuda besökare hans greatest hits.

Nu är allt detta förbi. Jag kan vandra omkring i hemstaden som en vanlig medborgare och ibland som en turist.

Stadsnatur­en: en näktergal sjunger i Eiraparken, stinknävan (Geranum robertianu­m) blommar längs Jungfrusti­gen, tornsvalor­na pilar skrikande över Rödbergen.

Och massor med annat som inte ryms här.

● Dagens kritiska förnimmels­er:

Många trafikmärk­en står på sned efter vintern. Kan staden inte ha en patrull som skulle köra runt och rätta till dem? Borde inte vara särskilt svårt. (Uh … Detta var mitt ansvarsomr­åde ända till slutet på maj månad.)

Skräp. Varför kan folk inte bära tomma förpacknin­gar till närmaste skräpkorg? Och om de gör det, varför är skräpkorga­rna alldeles fulla? (Ok, detta var också mitt ansvarsomr­åde ända till slutet på maj månad.)

Måsar som knycker glassporti­oner ur folks händer på Salutorget. Kan staden faktiskt inte göra någonting? (Ok, ok, detta var också mitt ansvarsomr­åde ända till slutet på maj månad.)

Kanske jag måste börja skicka upphetsade e-postmeddel­anden till stadens nya befälhavar­e under pseudonyme­n ”Många irriterade skattebeta­lare”. Jag antar att de ovannämnda försummels­erna nu för tiden hör till biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäkis ansvarsomr­åde. Stadsborna kräver omedelbara åtgärder!

Förresten önskar jag alla helsingfor­sare en ypperlig sommar.

 ??  ?? PEKKA SAURI är filosofie doktor och f.d. biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s.
PEKKA SAURI är filosofie doktor och f.d. biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland