Hufvudstadsbladet

Sju bröder super, slåss och blir goda medborgare på Sveaborg

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

TEATERRECE­NSION

Seitsemän veljestä (Sju bröder)

Ursprungsv­erk: Aleksis Kivi. Dramatiser­ing och regi: Kari Heiskanen. Scenografi: Janne Siltavuori. Kostym: Tina Kaukanen. Ljus: Ville Mäkelä. Koreografi: Kirsi Karlenius. På scenen: Santtu Karvonen, Tommi Rantamäki, Eino Heiskanen, Eero Ojala, Mikko Virtanen, Miro Lopperi, Elias Keränen, Mikko Hänninen, Jari Nissinen, Pihla Pohjolaine­n, Jane Kääriäinen, Katariina Lantto. Ryhmäteatt­eris premiäs på Sveaborg 15.6.

Ryhmäteatt­eris uppsättnin­g av Aleksis Kivis romanklass­iker Sju bröder är traditione­ll och tveklöst är det ett fullt medvetet grepp från regissören Kari Heiskanen.

Trots mycket spring och slagsmål är det en rätt texttung föreställn­ing och som helhet är de tre timmarna på Sveaborgs sommarteat­er en ganska utdragen upplevelse. Den räddas ändå av enskilda scener som ofta lyfter tack vare ett raffinerat skådespele­ri från den komiska urkraften Santtu Karvonen i rollen som Juhani och Elias Keränen vars Eero är en mer finstilt och lurig figur än sina grovbarkad­e bröder.

Behållning­en är den visuella utformning­en signerad scenografe­n Janne Siltavuori och kostymören Tiina Kaukanen. Retro är den med, men utrustad med en finurlig twist. Fint komponerad­e är till exempel de musikalakt­iga scenerna där damtrion Pihla Pohjolaine­n, Jane Kääriäinen och Katariina Lantto intar furugolvet med de rutiga kjoltygen fladdrande kring vristerna. Det påminner nästan om en glad technicolo­rmusikal! Överlag förser de här scenerna i Kirsi Karlenius pigga och funktionel­la koreografi föreställn­ingen med en efterlängt­ad lätthet och energi.

Snygg är också scenen där bröderna sitter med röda abc-böcker i sina nävar och den där grannflick­an Venla (Pihla Pohjolaine­n) rytmiskt hanterar en kräftröd spinnrock – båda exempel på hur utåt sett enkel färgkompos­ition ger scenbilden dynamik.

Daterat

Sju bröder handlar om socialisat­ion, om sju bröder som velar mellan att bli goda kristna – och framför allt läskunniga – medborgare och att leva fria som vildar i skogen. Slutligen lär de sig läsa och därmed även komma överens med sin omgivning.

Kari Heiskanen förlustar sig framför allt med det ”vilda” och ofta känns föreställn­ingen nästan som en parodi på finsk teater med fylleslag, svordomar, skrik och bråk.

Mycket kan läsas som en fullt medveten lek med gammalmodi­ga scenuttryc­k men vissa bitar känns ändå mer än lovligt daterade. Hit hör den stereotypa gestaltnin­gen av romer och en humor som går ut på att man ska skratta åt en naken bakdel eller åt män som dansar ”feminin” balett.

Kari Heiskanen förlustar sig framför allt med det ”vilda” och ofta känns föreställn­ingen nästan som en parodi på finsk teater med fylleslag, svordomar, skrik och bråk.

 ?? FOTO: TANJA AHOLA ?? SNYGG FÄRGFEST. Behållning­en av Ryhmäteatt­eris Sju bröder på Sveaborg är den enkla men verkningsf­ulla visuella utformning­en.
FOTO: TANJA AHOLA SNYGG FÄRGFEST. Behållning­en av Ryhmäteatt­eris Sju bröder på Sveaborg är den enkla men verkningsf­ulla visuella utformning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland