Hufvudstadsbladet

En snällheten­s riddare tar ton

Mord, våld? Nej aldrig i livet. Vare sig han skriver om Skottland eller Damernas detektivby­rå i Botswana är det den snälla världen som Alexander McCall Smith skildrar.

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Alexander McCall Smith förklarar att han skriver om snällhet. Den är hans egentliga huvudämne.

– Världen är en sorglig och tidvis svår plats. Det är ganska trevligt att se ett alternativ till det, att befinna sig i en ordnad och tillmötesg­ående kontext.

Han är i Stockholm inte i första hand för att tala om sina böcker utan för att uppträda tillsamman­s med sin orkester. The Really Terrible Orchestra, som den heter, består av musiker som han själv, amatörer som gör sitt bästa. Bara dirigenten är ett proffs. Under den här konserten har de dessutom hjälp från elever på Stockholms­skolan Lilla Akademien vilka höjer nivån väsentligt.

– Vi är väldigt svaga, en del är ganska bra, de flesta är det inte. Men vi tror alla på det här och är inte dåliga med flit, vi försöker verkligen göra vårt bästa.

Bara att avsluta ett stycke samtidigt är svårt.

– Folk tycker om att komma till våra konserter, det är roligt att se vuxna som försöker vara duktiga men inte riktigt lyckas.

Skapa tillsamman­s

Själva syftet är dock djupt seriöst. Orkesterns medlemmar tror på det djupt helande och meningsful­la i att skapa musik tillsamman­s, oavsett vilket skede i livet man befinner sig i.

På samma sätt kan hans romaner om Damernas detektivby­rå och Mma Ramotswe och Mma Makutsi upplevas som välgörande. I dag är de utgivna på 46 språk och har beskrivits närmast som en rörelse, vars huvudbudsk­ap går ut på att orka lyssna på och bry sig om sin granne.

Inte heller i den 17:e boken utreder detektiver­na någon egentlig kriminalit­et. I stället hjälper de en kvinna att hitta sin gamla barnflicka.

– När jag började skriva de här böckerna var det för att skildra det här landet, Botswana, och en kvinna i det, Mma Ramotswe och sedan upptäckte jag att jag skrev om mycket mer än vad jag trodde. Hon och hennes värld represente­rar ett slags inre fredlig värld, och varför inte?

– Olyckligtv­is verkar vi ignorera möjlighete­n i det goda, vi underhålle­r oss själva med konflikter och konfrontat­ion och kan komma till en punkt då vi uppfattar det som normalt.

I den 18:e boken, som han avslutar nästa vecka, inkluderar han sin svenske vän Mats Ögren, och hans engagemang i ett barnhem utanför Gabrone.

En gång om året

Uppvuxen i före detta Rhodesia undervisad­e McCall Smith i Botswana för många år sedan, och har sedan dess både skrivit en bok, den första, om landets juridiska system och därtill återvänt i princip en gång om året. Likafullt är han en vit före detta professor från Skottland som skriver om en svart kvinna i Botswana. Har han aldrig anklagats för kulturell approprier­ing och för att skildra en värld som han egentligen inte förstår?

– Jo, men jag håller inte med, en författare måste kunna skriva om vad som helst.

– Om jag inte gjorde det skulle jag bli socialreal­ist. Ingen förnekar de stora problem som finns, men som socialreal­ist blir det väldigt negativt, då skriver man Mörkrets hjärta igen.

– Jag koncentrer­ar mig på det positiva i stället, det är min ”approach”. Man skulle kunna göra samma sak med Sverige. Se bara på er ”Scandianiv­an noir”. Jag har varit i Sverige i två dygn nu och inte sett ett enda mord.

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN ?? AMATÖRMUSI­KER. Den brittiske författare­n Alexander McCall Smith är också en av grundarna till The Really Terrible Orchestra.
FOTO: MAJA SUSLIN AMATÖRMUSI­KER. Den brittiske författare­n Alexander McCall Smith är också en av grundarna till The Really Terrible Orchestra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland