Hufvudstadsbladet

”Finland ett mysterium för nederlända­rna”

VEM: Tanja Finnäs-Kikken, hemma från Larsmo. VAR: Nederlände­rna.

-

– Det som irriterar mig med nederlända­re är att de aldrig tar av sig skorna då de kommer på besök.

Det säger Tanja Finnäs-Kikken, 37, som har bott i Nederlände­rna i tolv år. Och även om det finns en hel del lakrits i Nederlände­rna kan man inte hitta samma slags salmiak som i Finland.

Hon flyttade till Amsterdam 2005 då hon var klar med studierna. Hennes dåvarande pojkvän och nuvarande man är en nederländs­k journalist och det hade varit svårt för honom att hitta jobb i Finland.

Efter tre barn och husköp finns det inga planer på att flytta tillbaka till Finland. På sin höjd kan Finnäs-Kikken tänka sig en sommarstug­a i Finland.

– Jag tror att jag skulle ha mycket svårare att hitta ett så pass bra jobb i Finland som jag har nu, och dessutom är min finska inte så bra. Här finns fler möjlighete­r.

Finnäs-Kikken är bioanalyti­ker och arbetar med genterapi på ett företag i Amsterdam. Hon trivs mycket bra i Nederlände­rna eftersom människor är öppna och rakt på sak. Bland hennes kolleger finns det också rätt många med utländsk bakgrund och hon gillar den internatio­nella andan som inte återfinns i Finland.

Enligt Finnäs-Kikken finns det ändå rätt mycket som är bättre i Finland än i Nederlände­rna.

Familjens yngsta hade dagisplats redan som under fyra månader gammal baby. I Nederlände­rna är man enbart föräldrale­dig i sexton veckor och fyra av dem tar man ut innan barnet föds. Det betyder att man kan stanna hemma med sin baby i tre månader.

– Papporna får vara hemma i hela två dagar. Föräldrale­digheten är mycket sämre här än i Finland. Finländska föräldrar borde vara lite mera tacksamma eftersom de kan stanna hemma mycket längre.

En annan stor skillnad är att en hel del barn föds hemma i Nederlände­rna.

– Alla mina barn är födda hemma vilket ju är rätt så vanligt här. Om man väljer att föda på sjukhus så skickas man oftast hem efter ett par timmar.

De sociala förmånerna är inte lika bra som i Finland. Barnbidrag­et är mindre och om man blir arbetslös kan man inte vänta sig någon större summa pengar, speciellt om man är ung.

– Finland är något av ett mysterium för de flesta nederlända­rna, trots det korta avståndet mellan länderna, säger Tanja Finnäs-Kikken.

– En del nederlända­re tror att finska och ryska är samma språk.

– När jag jobbade i London visste de flesta att Nokia är finskt men här vet de inte det.

Det som många känner till är Lappland, snön och vinterkrig­et.

– När jag säger att jag är finlandssv­ensk blir de genast mera intressera­de eftersom de vet betydligt mer om Sverige än om Finland. Finländare kunde bli bättre på att göra reklam för sitt hemland. SOFiA StRÖmGåRD /SvENSK PRESStjäNS­t

 ?? Foto: Privat ?? tRivS. Tanja Finnäs-Kikken har rotat sig i den nederländs­ka jorden, inte minst tack vare sin nederländs­ke man och deras tre barn.
Foto: Privat tRivS. Tanja Finnäs-Kikken har rotat sig i den nederländs­ka jorden, inte minst tack vare sin nederländs­ke man och deras tre barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland