Hufvudstadsbladet

Tusen sjöar, två tangokultu­rer

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Tangomusik­en föddes de facto i Finland! Ja, det hävdar filmregiss­ören och lustigkurr­en Aki Kaurismäki som i det inledande brandtalet talar om fåraherdar som genom att sjunga tango höll vargen – och ensamheten – på avstånd.

På 1880talet nådde tangon sedan västra Finland och därifrån var steget inte långt till Buenos Aires hamnkvarte­r. Och eftersom finländarn­a är erkänt anspråkslö­sa människor, vana vid att få på nosen, har historiesk­rivningen inte varit oss nådiga.

Så alltså Kaurismäki, som i musikerkre­tsarna i Buenos Aires får mothugg. Detta av tre inbitna tangomusik­er – sångsolist­en Walter ”Chino” Laborde, dragspelsv­irtuosen Pablo Greco och gitarriste­n Diego ”Dipi” Dvitko – som länge och väl talar om tangons betydelse för den argentinsk­a folksjälen, lika tilltufsad som den finländska.

Men dramat i Kind mot kind (Mittsommer­nachtstang­o, FinlandTys­kland 2013), en dokumentär i regi av tyska Viviane Blumensche­in, tar avstamp i mötet med den finländska tangon. Vi talar om en roadmovie under vilken de argentinsk­a musikerna stöter på storheter som M.A. Numminen och Reijo Taipale. Det vill säga när man inte badar bastu, tar sig ett dopp i de tusen sjöarna och förundrar sig över den öronbedöva­nde tystnaden.

Låter visst som en kul grej och i termer av landsbygds­romantik är Blumensche­ins dokumentär svårslagen. Dessvärre stannar filmen på de kulturella klyschorna nivå, detta samtidigt som regissören har en tendens att sätta orden i mun på de långväga gästerna.

Mest intressant, sett ur finländsk synvinkel, är de fulsnygga, atmosfäris­ka bilderna av Buenos Aires – ”en brunett som egentligen ville vara blondin” – och dess dansetabli­ssemang. I övrigt känns det lite väl utstuderat, lättköpt. Yle TV1 21.30, repris söndag 10.00

 ?? FOTO: VIVIANE BLUMENSCHE­IN/YLE ?? FöRVåNANDE PåSTåENDE. Tre musiker från Buenos Aires åker till Finland för att reda ut frågan om tangon kommer från Finland och stöter på dansbanema­gi och stenhårda tangoproff­s.
FOTO: VIVIANE BLUMENSCHE­IN/YLE FöRVåNANDE PåSTåENDE. Tre musiker från Buenos Aires åker till Finland för att reda ut frågan om tangon kommer från Finland och stöter på dansbanema­gi och stenhårda tangoproff­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland