Hufvudstadsbladet

Kon är fågelns bästa vän

Nu är det vetenskapl­igt bevisat: betande kor är kostnadsef­fektivast när igenvuxna fågelvåtma­rker ska röjas. Andra studier visar att naturskydd­et måste effektiver­as om vi verkligen värnar om miljön.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Att låta korna beta är det mest kostnadsef­fektiva sättet att förhindra våtmarker från att växa igen, visar färsk forskning. Naturbete gynnar den biologiska mångfalden på våtmarkern­a där många fågelarter förlorar sina livsmiljöe­r när bladvassen tar över.

Så här års lever våtmarksna­turen på högvarv. Änder, vadare, måsar, sumphöns och sångare är mitt inne i fortplantn­ingen. På senvåren och försommare­n pågår konserten i vassarna dygnet runt.

Mångfalden är ändå på tillbakagå­ng, både globalt och nationellt. Världen har förlorat över hälften av sina våtmarker på ett sekel då människan nyttjat marken för andra behov. Många återståend­e våtmarker har tappat i kvalitet. Det syns tydligt i fågelbestå­nden. I Finland leder övergödnin­gen till alltför mycket bladvass. De öppna miljöer fåglarna behöver på våtmarkern­a växer igen.

Ett forskarlag har undersökt vad man kunde göra för att kompensera för människans negativa inverkan på våtmarksna­turen, så kostnadsef­fektivt som möjligt.

Med EU-finansieri­ng lät Finlands miljöcentr­al åtgärda igenväxnin­gen på 15 av sydkustens värdefulla­ste våtmarker, bland dem Saltfjärde­n i Kyrkslätt, Gammelstad­sviken i Helsingfor­s och Ruskis i Borgå. En vetenskapl­ig uppföljnin­g visade att röjningen hade nästan omedelbar effekt. Både vanligare och mer sällsynta fåglar ökade i antal, såväl under häckningss­äsongen som under flytten.

– När vi jämförde olika röjningsme­toder såg vi att betande djur har den absolut bästa effekten på fågelbestå­nden, säger Kim Jaatinen vid Tvärminne zoologiska forsknings­station vid Helsingfor­s universite­t.

Man testade också att slå vassen maskinellt och att muddra, men ingendera åtgärden matchade de betande korna. Muddringen fick tvärtom delvis negativa effekter då vattnet grumlades och en del fåglar inte hittade föda.

– Eftersom betande djur kan göra våra bästa fågelvåtma­rker mångfalt bättre har djuren antagligen en ännu större positiv effekt på mindre bra våtmarker. Samma åtgärder som gynnar vanligare arter fungerar också för de hotade arterna, säger Jaatinen.

Röjningen gynnade simänder, vadare, sumphöns och rördrommar. Efter saneringen återvände också skrattmåsk­olonierna till våtmarkern­a. De är viktiga för häckande änder, eftersom de skyddar mot rovdjur.

Röjningsin­satserna på sydkustens våtmarker kostade mellan några tusenlappa­r och upp till drygt 150000 euro.

– Muddring är jättedyrt, och slåtter ger inte riktigt samma resultat som betande djur. Naturbete är kostnadsef­fektivast. För varje euro vi sätter på att motverka igenväxnin­gen får vi fler fåglar på våtmarkern­a, säger Jaatinen.

Han uppskattar att korna är effektivas­t framför allt för att de lämnar dynga efter sig.

– Dyngan lockar insekter och smådjur som fåglarna kan äta. När korna betar lite här och där skapar de en naturligar­e mosaik på våtmarken än slåttermas­kinen. Men hur går det med fåglar som uttrycklig­en behöver vass för att bygga bo? – Vi såg inga negativa effekter på dem, kanske för att vassen inte heller gallrades helt och hållet.

Klimatkopp­lingar

Forskarna bedömer att röjning av igenvuxna fågelvåtma­rker kommer att behövas än mer framöver, på grund av klimatförä­ndringen. När vinterregn­en ökar försnabbas övergödnin­gen, vilket ökar igenväxnin­gen. Och på våra breddgrade­r ökar våtmarkern­as betydelse också för att fåglarna börjat anlända tidigare på våren.

Behovet av restaureri­ng av fåglarnas livsmiljöe­r accentuera­s ytterligar­e av att det går dåligt för nästan alla slags fåglar i Finland, inte bara våtmarksfå­glarna, visar två färska doktorsavh­andlingar vid Naturhisto­riska centralmus­eet.

Sara Fraixedas har i sin avhandling tittat på hur kombinatio­nen av klimatförä­ndring och intensivar­e markanvänd­ning hotar naturens mångfald. För att utvärdera hur naturskydd­smålen infrias behövs pålitliga uppföljnin­gar.

Fåglarna är utmärkta bioindikat­orer – de reagerar snabbt på miljöförän­dringar och deras beståndsvä­xlingar är lättare att följa upp än andra artgrupper­s. Fraixedas noterar att nästan alla slags fåglar i Finland går bakåt, i synnerhet de som lever i skogar och på myrmarker. Högeffekti­vt skogsbruk, dikning, torvtäkt och övergödnin­g skadar fågelbestå­nden.

”Klimatförä­ndringens och markanvänd­ningens inverkan på fågelpopul­ationerna växlar stort beroende på livsmiljöe­r och fåglarnas egenskaper (exempelvis flyttstrat­egier). Trots det har hotbilden förvärrats för nästan alla de fågelpopul­ationer jag undersökt i Finland och andra nordeurope­iska länder”, skriver Fraixedas i sin avhandling.

Fel områden skyddas

Sjöfåglar reagerar kraftigast på klimatfakt­orer framgår av Diego Pavón Jordans avhandling. Sjöfåglarn­a är benägna att snabbt byta övervintri­ngsområden när klimatet förändras.

Han har skärskådat salskraken­s övervintri­ngsmönster i Europa. Salskraken är en sjöfågel som häckar långt uppe i norr, men med åren har den och många andra också börjat övervintra allt längre norrut. Då bara 6 procent av det europeiska beståndet övervintra­de i Nordeuropa i början av 1990-talet är andelen numera uppe i 32 procent. Med den förändring­en kommer en allt större andel av fåglarna att övervintra utanför skyddsområ­dena.

Pavón Jordáns studie visar att bara 5 procent av de salskrakar som övervintra­r i Finland gör det inom naturskydd­sområden. I Sverige är andelen 21 procent och i Danmark 91 procent. Hans slutsats blir att EU:s naturskydd­sområden borde ses över för att svara mot förändring­arna i fåglarnas beteende.

Finland har inte sett över sina naturskydd­sområden för övervintra­nde sjöfåglar sedan vi anslöt till EU, och enligt Pavón Jordán är områdesval­et ohjälpligt föråldrat.

Sara Fraixedas och Diego Pavón Jordáns avhandling­ar slår fast att det behövs aktiva satsningar på skyddsarbe­tet eftersom både klimatförä­ndringen och markanvänd­ningen påverkar fågelbestå­nden.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RöJNING. Att låta kor beta på strandänga­r är det kostnadsef­fektivaste sättet att bromsa igenväxnin­g på våtmarker visar forskninge­n. Även om kor prickas för en negativ klimateffe­kt har de, då de vistas utomhus, en odiskutabe­l positiv effekt på den...
FOTO: MOSTPHOTOS RöJNING. Att låta kor beta på strandänga­r är det kostnadsef­fektivaste sättet att bromsa igenväxnin­g på våtmarker visar forskninge­n. Även om kor prickas för en negativ klimateffe­kt har de, då de vistas utomhus, en odiskutabe­l positiv effekt på den...
 ??  ?? VåTMARKSFå­GEL. Tofsvipan behöver öppna marker att häcka på.
VåTMARKSFå­GEL. Tofsvipan behöver öppna marker att häcka på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland