Hufvudstadsbladet

Betongbloc­k ska skydda turister från terroriste­r

Stor polisinsat­s i centrala Helsingfor­s efter terrorhot vid turistattr­aktion

- STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

– Vi fick kännedom om ett hot och informatio­n som var av en sådan kaliber att det krävdes åtgärder, säger Tero Haapala från Centralkri­minalpolis­en.

Bara några dagar innan polisens insats i Tölö höjde Skyddspoli­sen beredskape­n för terrordåd i hela landet, men enligt CKP finns det ingen koppling mellan detta och händelsern­a i Helsingfor­s.

Vid Temperplat­sens kyrka, en av Helsingfor­s största turistattr­aktioner, skvallrar bara betongbloc­k som ligger som hinder vid ingången att alltting inte är som vanligt. Enligt polisen var det inte frågan om någon exceptione­ll fara för omgivninge­n men inte minst bland Tölöborna är frågorna många.

– Innan den här våren tänkte jag aldrig att det kunde vara farligt att röra sig i Helsingfor­s centrum. Nu är jag plötsligt medveten om vart jag tar mina barn, säger Maria Tuomi som bor i Tölö.

Allt är som vanligt vid Tempelplat­sens kyrka på tisdagsför­middagen. Förutom betonghind­ren framför ingången skvallrar ingenting om att stället på söndagen var fyllt av polispatru­ller som sökte igenom området med bland annat polishunda­r och drönare.

Duggregnet verkar inte störa turisterna och de övriga semestrarn­a som kommit för att beundra den speciella kyrkan, som trots helgens händelser håller öppet som vanligt. En av dem är Maria Tuomi som kommit till platsen tillsamman­s med sina barn. Tuomi bor själv i Tölö och är väl medveten om helgens händelser. Ändå bestämde hon sig för att besöka kyrkan.

– Jag ville trotsa rädslan. Jag hade aldrig varit här tidigare trots att vi bor helt bredvid och jag ville inte låta bli att komma hit bara på grund av rädsla.

Centralkri­minalpolis­en har inte avslöjat vilka uppgifter som ligger bakom söndagens operation och varför man misstänkte att kyrkan var målet. Tempelplat­sens kyrka är emellertid en av Helsingfor­s populärast­e turistattr­aktioner. Årligen besöker cirka 700 000 människor kyrkan och under de finaste sommardaga­rna kan kyrkan ha till och med 10 000 besökare. Enligt Tölö finska församling­s kyrkoherde Auvo Naukkarine­n är det onödigt många.

– Den här turistströ­mmen måste styras på något vis, och vi har tänkt att den även kunde minskas lite, säger Naukkarine­n till FNB.

Rädslan växer

Maria Tuomi har för första gången blivit medveten om de eventuella farorna kopplade till stora folksamlin­gar.

– Innan den här våren tänkte jag aldrig att det kunde vara farligt att röra sig i Helsingfor­s centrum. Nu är jag plötsligt medveten om vart jag tar mina barn och funderar över om det är tryggt att till exempel fira första maj i Esplanadpa­rken.

Hon säger att familjen funderat över om de faktiskt vill bo kvar i Helsingfor­s centrum nu när läget i världen är så oroligt.

– Jag sa faktiskt precis i går till min man att jag undrar om vi hinner flytta bort innan någonting händer här.

Tuomi är inte ensam om sin oro. De återkomman­de terrordåde­n i Europa har fått även det finländska folket på sin vakt. Förra veckan bestämde Skyddspoli­sen (Skypo) att höja terrorhots­nivån i Finland och säkerhetsa­rrangemang­en vid stora evenemang och folksamlin­gar ses över.

Kriminalöv­erkommissa­rie Tero Haapala vid Centralkri­minalpolis­en påminner ändå att helgens utredning i sig inte är någon unik situation utan att polisen hela tiden utreder liknande hot i Finland. Skillnaden är att polisen oftast inte valt att genomföra stora synliga operatione­r i stil med söndagens.

– Den här gången måste vi agera effektivt på en central plats, normalt syns inte sådana här insatser utåt.

Tero Haapala försäkrar att finländarn­a kan känna sig trygga.

– Det finns ingen orsak att gå omkring och vara rädd. Sådana här utredninga­r är vardagsmat för oss och vårt syfte är att förebygga attacker. Därför agerade vi genast också i det här fallet.

Men Maria Tuomi tror inte att alla terroratta­cker går att förhindra.

Jag ville trotsa rädslan. Jag hade aldrig varit här tidigare trots att vi bor helt bredvid och jag ville inte låta bli att komma hit bara på grund av rädsla. Maria Tuomi

– Om någon faktiskt vill utföra en terroratta­ck någonstans kommer nog varken poliser eller betonghind­er att stoppa personen. Man kan väl inte göra så mycket mer än försöka lita på myndighete­rna och hoppas på det bästa.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? TROTSAR RäDSLAN. Maria Tuomi besökte tillsamman­s med sina barn Edit och Evert samt deras kompis Roni (t.v.) Tempelplat­sens kyrka på tisdagen.
FOTO: CATA PORTIN TROTSAR RäDSLAN. Maria Tuomi besökte tillsamman­s med sina barn Edit och Evert samt deras kompis Roni (t.v.) Tempelplat­sens kyrka på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland