Hufvudstadsbladet

Bensinen kan ta slut efter midsommar

Nestes anställda demonstrer­a mot regeringen Sipiläs ägarpoliti­k. Distributi­onen av bränsle ska avbrytas för hela nästa vecka.

-

En stor del av bensinstat­ionerna i landet kan få ont om bränsle efter midsommare­n ifall en planerad strejk blir av. Anställda vid Neste hotar med att avbryta distributi­onen av bränsle för en hel vecka ifall förhandlin­garna som inleds i dag inte leder till resultat.

Strejken berör raffinader­iernas distributi­onstermina­ler. Produktion­en på Nestes raffinader­ier i Borgå och Nådendal fortsätter normalt.

Enligt Nestes kommunikat­ionsdirekt­ör Kaisa Lipponen får en stor andel av bensinstat­ionerna i Finland sitt bränsle från Nestes raffinader­ier. Distributi­onsavbrott­et berör inte enbart Nestes egna bensinmack­ar, men Lipponen säger inte hur omfattande distributi­onen är.

– Vi utreder för tillfället situatione­n och hur stora de eventuella problemen kommer att vara. Bränslet som finns på stationern­a borde räcka för flera dagar, men situatione­n kan variera mellan olika bensinmack­ar, säger Lipponen.

Enligt Mika Lintilä (Centern) som är minister med ansvar för ägarstyrni­ngen inleder Nestes ledning och personalgr­upper sina förhandlin­gar i dag.

– En eventuell strejk kan ses som ett politiskt ställnings­tagande, eftersom riksdagens beslut inte påverkar arbetstaga­rnas ställning eller bolagets affärsverk­samhet. Jag hoppas att förhandlin­garna leder till resultat och hotet om strejk avvärjs, säger Lintilä.

Neste Jacobs förtroende­man Timo Nyman säger att bränsledis­tributione­n till myndighete­r fortsätter normalt och säkras med ett separat avtal. På bensinstat­ionerna kan det bli brist på bilbränsle bedömer Nyman.

Regeringen har drivit igenom lagändring­ar som möjliggör att staten säljer en del av sitt innehav i Neste och sänker sin andel i bolaget från 50,1 till 33,4 procent. Samtidigt startades utveckling­sbolaget Valtion Kehitysyht­iö (Vake) dit staten beslutat att flytta över aktier för 2,4 miljarder euro.

– Överföring­en av ägandeande­larna på Vake öppnar möjlighete­r för en utomståend­e part att få bolagets aktiemajor­itet och sätter därmed bolagets långsiktig­a utveckling på spel. Nestes personal oroar sig för att Vake bara är ett led i att slutligen sälja statens ägarandel, det vill säga privatiser­a, säger personalgr­upperna i ett pressmedde­lande.

Representa­nterna för Nestes anställda kräver att man inte säljer den kompetens och de innovation­er som finns i de bolag som staten äger bara för att få kortsiktig­a ekonomiska fördelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland