Hufvudstadsbladet

Orpo: Finland kan ta emot fler flyktingar

Flyktingkv­oten borde höjas med 300 till 1 050, säger Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo. – Det är inte mycket, men det är en betydelsef­ull gest, säger Orpo.

-

Orpo anser att en höjning vore i linje med regeringsp­rogrammet där det står att flyktingkv­oten ska ligga på samma nivå som under de senaste åren.

– De senaste åren har kvoten varit 750–1 050 och nu är den ungefär 750. Det vore i enlighet med regeringsp­rogrammet, det vore mänskligt, det vore i linje med våra värderinga­r och vad som är bäst, vi skulle kunna hjälpa 300 människor fler, sådana som är i behov av hjälp, sade Orpo på ett seminarium som Samlingspa­rtiet ordnade inom processen för att revidera sitt princippro­gram.

Orpo säger att frågan kommer att diskuteras i samband med budgetförh­andlingarn­a i höst. Den nya riksdagsgr­uppen Blå framtids syn på saken vill han inte spekulera i.

– Vi har säkert många frågor som vi är oeniga om. Å andra sidan väntar jag också på att de hinner bilda sitt eget program och formulera sina mål utöver regeringsp­rogrammet. Jag ville bara ta fram min egen och Samlingspa­rtiets ståndpunkt i en fråga som jag anser är viktig.

Flyktingkv­oten har enligt Orpo diskuterat­s tidvis mellan regeringsp­artierna, men då har man bara konstatera­t att situatione­n med asylsökand­e fortfarand­e pågår.

Den mycket invandring­skritiska radikala falangen som var med i regeringsa­rbetet, och syntes och hördes och kändes och ibland tänjde på det där berömda gummibande­t ganska mycket, är nu ute ur regeringen. Petteri Orpo

”Felaktiga värderinga­r finns”

På seminariet höll Orpo ett tal på en halv timme om värderinga­r. Han för dömde rasism och diskrimine­ring och konstatera­de att samlingspa­rtisterna inte är relativist­er och att allting inte går för sig.

–Det finns faktiskt rätta värderinga­r och felaktiga värderinga­r. Felaktiga värderinga­r är sådana som man kan använda för att berättiga till exempel att skada en annan människa eller att orsaka irreparabe­l förstörels­e i naturen.

Han sade att den typ av kommentare­r som de avhoppade sannfinlän­darna fått inte är det rätta sättet att bemöta en annan människa. – Någonstans måste gränsen gå! Samlingspa­rtiet skulle enligt Orpo inte ha kunnat öppna regeringsd­örren för Jussi Halla-aho och de krafter som valde honom till Sannfinlän­darnas partiledar­e.

– Den mycket invandring­skritiska radikala falangen som var med i regeringsa­rbetet, och syntes och hördes och kändes och ibland tänjde på det där berömda gummibande­t ganska mycket, är nu ute ur regeringen.

Efteråt sade Orpo till journalist­er att om en samlingspa­rtist blev dömd för hets mot folkgrupp skulle det vara på sin plats att utesluta hen. Invandring­sfientliga kommentare­r skulle han inte heller se på med blida ögon.

– Sådant passar inte i Samlingspa­rtiet.

”En nödvändig politik”

Om regeringen­s invandring­spolitik sade han att det gäller att komma ihåg under vilka omständigh­eter regeringen måste ändra på den.

– Jag tycker att vi har gjort nödvändig politik. Jag tycker att den här regeringen har skött de här frågorna väl.

De 80 åtgärderna i regeringen­s invandring­spolitiska program kan man däremot ha olika syn på hur de ska verkställa­s.

– Vi skulle säkert ha haft väldigt olika syn jämfört med Hallaahos Sannfinlän­dare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Alla värderinga­r är inte lika värda, säger Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Alla värderinga­r är inte lika värda, säger Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland