Hufvudstadsbladet

Lärorik säsong för Lotta Kulju

Handboll Lotta Kulju fick ett större ansvar och mer speltid än hon räknat med då hon flyttade till IF Hellton i Elitserien. Och trots att lagets säsong slutade med degraderin­g till Damallsven­skan är 21-åringen nöjd med sin säsong och ser fram emot att for

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då Lotta Kulju lämnade HIFK och Finland för spel i IF Hellton i Elitserien i Sverige fanns det de som höjde på ögonbrynen och undrade om inte steget var lite för stort. Att gå från den inhemska ligan till högsta serien i Sverige är inget litet kliv – det visste den då 20-åriga Kulju också själv.

– Det är ett mycket stort kliv och jag tänkte att jag nog i värsta fall kan hamna att sitta på bänken en del, säger Kulju.

Men hennes första säsong i Hellton från Karlstad blev en succé och den före detta HIFK- och Akillesspe­laren visade snabbt att hon klarar av att spela på rätt nivå.

– Jag visste att det skulle vara en stor skillnad jämfört med Finland men blev snabbt van vid den nya nivån, säger Kulju.

– Tempot och tuffheten i spelet är på en helt annan nivå än jag var van vid i Finland.

I Sverige är man inte kompisar på planen. Då man i Finland ibland är lite rädda att ta i hårt på träning smäller man på för fullt i Sverige.

Då man i Finland är rätt snälla med varandra på planen och inte smäller på för fullt i varje läge ens i matcherna fick Kulju snabbt se att samma sak inte gäller i Elitserien.

– I Sverige är man inte kompisar på planen. Då man i Finland ibland är lite rädda att ta i hårt på träning smäller man på för fullt i Sverige.

Kulju säger att man inte kan tänka på att vara ”snällare” mot spelare som är kompisar då man tränar. Det gäller att ge och ta smällar oberoende av vem man ställs mot på träning.

– Man hjälper ju inte en kompis eller lagkamrat om man låter bli att smälla på, säger hon.

För att kunna spela tufft, hårt och aggressivt i matcherna måste man också kunna göra det på träning. Det är en insikt Kulju gjort och något hon också vill se att förändras i Finland och i det blåvita landslaget.

– Vi borde bli bättre på att komma upp till matchnivå på träningarn­a, säger hon bestämt.

Under sin första säsong i Sverige fick hon gott om ansvar på niometer där hon både spelade i mitten och till vänster. Och trots att lagets säsong slutade i en stor besvikelse då man åkte ur Elitserien är Kulju nöjd med sin egen insats.

Jag har utvecklats som spelare och lärt mig mycket om den snabbare handbollen. Jag har blivit mångsidiga­re i anfallet och litar mera på mig själv.

– Jag har utvecklats som spelare och lärt mig mycket om den snabbare handbollen. Jag har blivit mångsidiga­re i anfallet och litar mera på mig själv, säger hon.

– Jag väljer inte längre alltid den enklaste lösningen framåt.

Men det är inte bara offensivt som Kulju hittat nya dimensione­r i sitt spel. Också spelet bakåt har blivit starkare under säsongen i Karlstad.

– Som helhet är jag nöjd med året då jag gjort fina framsteg. Jag stannar i Hellton åtminstone en säsong till, säger hon.

Det betyder att hon kommer att spela i Damallsven­skan kommande säsong. Och att flytta ett pinnhål neråt i seriesyste­met är inte en negativ sak.

– En del äldre spelare försvann från laget efter den här säsongen och jag kan få en större roll i laget nästa säsong. Det är något jag ser fram emot, säger Kulju.

Hon säger att hon ser fram emot att spela i Allsvenska­n och att få vara med och bygga upp ett nytt lag som siktar tillbaka mot Elitserien de kommande säsongerna.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Lotta Kulju säger att hon lärt sig att spela hårdare i försvaret och att hon blivit mer mångsidig i anfallet.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Lotta Kulju säger att hon lärt sig att spela hårdare i försvaret och att hon blivit mer mångsidig i anfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland