Hufvudstadsbladet

”Hotet mot kyrkan var konkret”

Uppgiftern­a om ett misstänkt terrordåd riktat mot Tempelplat­sens kyrka i Helsingfor­s var av sådan kaliber att polisen skred till snabba åtgärder. Men någon koppling till att beredskape­n för terrordåd i hela landet höjdes bara några dagar innan finns inte,

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

– Vi fick kännedom om ett hot och informatio­n som var av en sådan kaliber att det krävdes åtgärder, säger Tero Haapala, kriminalöv­erkommissa­rie vid Centralkri­minalpolis­en, CKP.

Haapala är fåordig vad gäller händelsern­a som i söndags utspelade sig kring Tempelplat­sens kyrka i Tölö, en av de mest populära sevärdhete­rna i Helsingfor­s. Efter att ha bedömt situatione­n bestämde polisen sig för åtgärder som ökad och synlig närvaro i området och stora betongklos­sar lades ut på trottaren.

– Hotet var så konkret att det krävde åtgärder och med tanke på att polisnärva­ron i området medvetet stärktes på ett väldigt synligt sätt kan ni säkert dra slutsatsen att hotet var riktat mot kyrkan, kommentera­r Haapala aktionen som inte har lett till något gripande.

I övrigt är både Haapala, skyddspoli­sens chef Antti Pelttari och inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) rätt förtegna om händelsern­a i Helsingfor­s. Inte för att man vill föra allmänhete­n bakom ljuset utan för att en förundersö­kning har inletts, poängteras gång på gång då frågan om inte Tölöborna borde ha blivit informerad­e ställs.

– I ett så här pass akut skede av en förundersö­kning kan vi inte avslöja mera om den informatio­n vi har, säger Haapala.

Konkreta åtgärder

Orsaken till att Risikko och Inrikesmin­isteriet sammankall­at journalist­er just den här tisdagen har egentligen ingenting att göra med terrorismr­yktena kring Tempelplat­sens kyrka eller den i hela landet något förhöjda terrorbere­dskapen.

Det här är en tillställn­ing där man grundligar­e förklarar vilka åtgärder en ökad hotnivån för radikalise­rad terrorism leder till inom polis, gränsväsen­de och övriga instanser.

– Men nu blev det så här, att vi fick ett konkret exempel. Den aktuella händelsen bevisar att vi har beredskap dygnet runt och att vi vet hur vi ska agera i en sådan här situation, säger Risikko som en stund tidigare knackat knogarna i mötesborde­t och tagit i trä då hon sagt samma sak.

Terrordåd har blivit vardag

Antalet radikalise­rade finländare har ökat betydligt under de senaste åren. I dag har Skyddspoli­sen över 350 personer med terroristk­opplingar under uppsikt, och kring dem finns sedan sannolikt ytterligar­e ett stort antal personer.

– Terrorism är mångfacett­erat, oberäkneli­gt och svårt att förutspå. Ändå får vi inte ge upp och kasta in handduken, säger Risikko.

Att större och mindre terrordåd numera är vardagsmat i Europa gör att hotet om liknande händelser i Finland blir allt mer reellt – vilket inte minst de senaste dagarnas händelser i Helsingfor­s är en indikation på. Inrikesmin­istern nämner de planerade nya spaningsla­garna som ett konkret verktyg hon tycker att borde kunna tas i bruk så snabbt som möjligt.

– Alla borde förstå att det här är ett ärende som ska ha hög prioritet. Den här lagen behöver fås igenom eftersom vi just nu är alldeles för beroende av andra länders informatio­n.

 ?? STIG
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO ?? Den aktuella händelsen bevisar att vi har beredskap dygnet runt och att vi vet hur vi ska agera i en sådan här situation, säger Paula Risikko.
STIG FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO Den aktuella händelsen bevisar att vi har beredskap dygnet runt och att vi vet hur vi ska agera i en sådan här situation, säger Paula Risikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland