Hufvudstadsbladet

Ja till alkoläsk i butiken

Regeringsp­artierna har enats om reformen av alkohollag­stiftninge­n. Akoholhalt­en i drycker som får säljas i butiker höjs till 5,5 procent, säger Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen.

-

Den nya alkoholags­tiftningen innebär att starköl och alkoläsk får säljas i vanliga matbutiker.

Antti Kaikkonen säger att regeringen vet att en del riksdagsle­damöter kan ha svårt att stödja förslaget.

– Det finns ledamöter som anser att procenten borde vara lägre, och de som föredrar att den skulle vara högre än 5,5. Vi är medvetna om det här, säger Kaikkonen.

I den första omröstning­en får ledamötern­a rösta enligt samvete.

– Oberoende av hur omröstning­en av alkoholhal­ten slutar så binder sig regeringsp­artierna vid att rösta för helhetsref­ormen i den slutliga omröstning­en om propositio­nen, betonar han.

Regeringen vill ha alkohollag­paketet till riksdagsbe­handling så snabbt som möjligt. Kaikkonen säger att det är meningen att lagen ska träda i kraft i början av nästa år.

Avreglerin­g och frihet

Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen betonar avreglerin­gen som lagreforme­n enligt honom kommer att leda till.

– En viktig aspekt är att småbrygger­ier får tillstånd att sälja ut sina produkter där de bryggs. Det förbättrar branschens möjlighete­r och verksamhet­sförutsätt­ningar, säger Jokinen.

Ordförande­n för riksdagsgr­uppen Nytt alternativ Simon Elo framhäver å sin sida lagreforme­ns ekonomiska konsekvens­er, speciellt sett till alkoholbes­kattningsu­tfallet. Elo säger sig också tro att omläggning­en skapar cirka 300 nya jobb inom småbrygger­iverksamhe­ten.

Elo menar också att den nya lagen kommer att ge medborgarn­a större frihet.

– De arbetande männen och kvinnorna har förtjänat sin frihet också på den här punkten, säger Elo.

De tidigare förhandlin­garna om reformen av alkohollag­stiftninge­n stupade på en tvist om samvetsfri­het mellan Centern och dåvarande regeringsp­artiet Sannfinlän­darna.

Den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen ville inte gå med på att omröstning­en av höjningen av den maximala tillåtna alkoholpro­centen i drycker som säljs i matbutiker­na skulle ske enligt eget samvete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland