Hufvudstadsbladet

11 000 kräver att Migri granskas

Det behövs en oberoende granskning av Migrations­verkets verksamhet och lagenlighe­ten i den. Det anser 11 000 personer som underteckn­at en vädjan om saken, som överlämnad­es till inrikesmin­ister Paula Risikko på tisdagen.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Underteckn­arna kräver att regeringen tillsätter en oberoende utrednings­grupp för att utreda lagenlighe­ten i Migrations­verkets processer och beslut, där underteckn­arna ser en rad missförhål­landen: tolkningen uppfyller inte alltid kvalitetsk­raven, besluten innehåller många sakfel och polisens förfarande­n är inte enhetliga. Dessutom avviker Mig rationsver­kets bedömninga­r av säkerhetsl­äget från andra västländer­s bedömninga­r, och detsamma gäller andelen negativa asylbeslut, står det i vädjan.

I vintras kritiserad­e 10 000 kulturarbe­tare och ett hundratal professore­r och andra akademiker asylpoliti­ken och de finländska asylbeslut­en i egna skrivelser, men Erna Bodström, som är en av krafterna bakom den aktuella vädjan, hoppas på resultat den här gången.

– Vi kommer med ett konkret förslag: att få till stånd en oberoende granskning. Det är en helt konkret sak som kan göras. Men förvaltnin­gsdomstola­rna granskar ju besluten, räcker inte det? – Domstolarn­a använder samma landinform­ation som Migrations­verket och litar på deras åldersbest­ämningar. Hur bra asylbesvär­en är beror också mycket på vilken jurist den sökande råkar få till sin hjälp.

Bodström, som till vardags är forskare i kommunikat­ion, har läst 150 asylbeslut och tills vidare gått igenom 78 av dem systematis­kt. Hon har också ställt dem mot intervjupr­otokollen, där allt som sägs i asylinterv­jun finns med.

– Det händer till exempel ofta att följdfrågo­rna uteblir. Sedan kanske man i beslutet hänvisar till att den sökande berättat bara ytligt om en sak – trots att man alltså inte frågat. Centrala saker i intervjun kan helt saknas i beslutet. Och ofta känns motivering­arna vaga och svepande, till exempel till att Migrations­verket inte tror på en berättelse. Men då det gäller liv och död räcker det inte, då måste man motivera grundligt varför man inte tror på den sökande, det räcker inte att bara säga lite löst att berättelse­n är för generell.

Bodström ser problem också i hur landinform­ationen används.

– Samma fraser om säkerhetsl­äget återfinns i många av besluten, de beaktar inte att de sökandes situation ser olika ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland