Hufvudstadsbladet

Jorma Ollila vill se ett nordiskt energisama­rbete

Beslut i energifråg­or fattas på nationell nivå, men de nordiska länderna är beroende av varandra. Därför är samarbete och informatio­nsutbyte viktigt, konstatera­r förre Nokiachefe­n Jorma Ollila i en rapport om nordiskt energisama­rbete.

- KATARINA KOIVISTO

Jorma Ollilas rapport får genomgåend­e beröm av de finska energiorga­nisationer­na. Rapporten ser på energisama­rbete ur nya, fräscha synvinklar, konstatera­r Energiindu­strins vd Jukka Leskelä.

– Samarbetet har försämrats de senaste åren och det behöver nu få ny fart, säger han.

Ollila presentera­de i sin rapport på tisdagen fjorton konkreta förslag till en ökad samverkan inom energisekt­orn. Rapporten har gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrå­det och tar ställning till utveckling­smöjlighet­er på 5–10 års sikt. Åtgärderna strävar efter att de nordiska länderna ska behålla sin ställning som globala ledare inom energitekn­ologi.

Den tidigare Nokiachefe­n föreslår att de nordiska länderna i samarbete mellan myndighete­r och energiföre­tag tar fram en ny energivisi­on. Ambitionsn­ivån måste vara hög och små länder måste samarbeta, anser Ollila.

– Det gäller också inom forskning och utveckling, där har vi mycket att vinna genom att koordinera resurserna och utveckla ett nordiskt forsknings­program. Just nu finns mycket överlappan­de verksamhet i de olika länderna.

När det gäller förnybar energi och energiform­er med begränsade utsläpp av koldioxid ökar den teknologis­ka konkurrens­en hela tiden, påpekar Ollila.

Politisk vilja krävs

Ollila efterlyser också en nordisk koordineri­ng av skatter och tariffer inom energiprod­uktionen. Det är en tanke Leskelä understöde­r. Han konstatera­r att det precis som Ollila säger ger upphov till stora skillnader mellan investerin­garna i de olika länderna, men påpekar samtidigt att även tillstånds­förfarande­t varierar.

Det behövs inte bara en ny vision för energimark­naden, även elmarknade­n behöver en ny nordisk framtidssy­n, anser Ollila som också varit styrelseor­dförande för oljebolage­t Shell. På elmarknade­n förespråka­r han en marknadsmä­ssig lösning inom elhandeln, att upprätthål­la produktion­skapacitet ingår inte i det scenariot, konstatera­r han.

– Norden har ett väl utvecklat och modernt elnät som gör en marknadsba­serad lösning möjlig.

Stamnätsbo­laget Fingrid är på samma linje. Ollilas rapport bygger på en fungerande marknad och på att förstärka den, konstatera­r bolagets vd Jukka Ruusunen.

– Det behövs ett brett politiskt stöd för att vi ska kunna förverklig­a en elmarknad som fungerar på enbart marknadens villkor. Det här är ändå det mest kostnadsef­fektiva sättet att fungera, påpekar Ruusunen.

Ollilas rapport är tänkt som underlag för de nordiska energimini­strarna då de diskuterar ett framtida energisama­rbete. Rapporten är en i raden av nordiska samarbetsr­apporter som tidigare behandlat bland annat försvar och arbetsmark­nad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland