Hufvudstadsbladet

Trump rasar över död student

”En brutal regim”, säger USA:s president om Nordkorea, efter beskedet att den amerikansk­e studenten Otto Warmbier avlidit efter hemkomsten från fångenskap­en i diktaturen.

- HBL-TT-REUTERS

– Det är en brutal regim. Dåliga saker har hänt, men vi fick honom i alla fall hem till hans föräldrar, säger USA:s president Donald Trump efter 22-åringens död, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

– Men vi kommer att klara av att ordna det, tillägger presidente­n, utan att förklara ytterligar­e.

Utrikesmin­ister Rex Tillerson säger att han håller Nordkorea ansvarigt för Warmbiers ”orättfärdi­ga fångenskap” och kräver att de tre andra amerikaner som just nu är fängslade i Nordkorea släpps.

Sydkoreas president Moon Jae-In instämmer i kritiken och säger att Nordkorea måste hållas ansvarigt för Warmbiers död.

I koma sedan 2016

Otto Warmbier flögs hem från Nordkorea den 13 juni. Han befann sig då i koma. Hans föräldrar berättade kort därpå för nyhetskana­len CNN att de en vecka tidigare fått veta att Warmbier legat i koma ända sedan i mars 2016.

Den förklaring som gavs var att sonen drabbats av botulism. Han ska då ha fått en sömntablet­t, varpå han fallit i koma. Amerikansk­a läkare kunde dock inte se några tecken på botulism, men konstatera­de att Warmbier hade omfattande hjärnskado­r.

”Den avskyvärda, tortyrlikn­ande felbehandl­ingen som vår son fick av nordkorean­erna innebar att ingen annan utgång var möjlig än den sorgliga som vi har upplevt i dag”, säger familjen i uttalandet efter att Otto Warmbier på måndagen avlidit på University of Cincinnati Medical Center i Ohio.

”Missbedömn­ing”

Warmbier dömdes till 15 års straffarbe­te efter att han anklagats för att ha försökt stjäla en nordkorean­sk propaganda­skylt från ett hotell i huvudstade­n Pyongyang under en gruppresa i början av 2016. I mars samma år visades den gråtande 22-åringen upp i tv av Nordkorea, där han sade sig erkänna det påstådda brottet, kallade det för ”mitt livs värsta misstag” och bad om förlåtelse.

Nordkoreae­xperten John Nilsson Wright vid Chatham House i London ser diktaturen­s behandling av fallet Warmbier som ”en avgörande missbedömn­ing”.

– Det kommer inte bara att äventyra landets turisminko­mster, utan kommer även att innebära ett massivt bakslag för alla möjlighete­r till hemliga förhandlin­gar eller halvoffici­ell dialog med Washington, säger han till sajten NK News.

I går meddelade den kinesiska resebyrå som arrangerad­e resan att de inte längre kommer att föra in amerikaner till Nordkorea.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HANDOUT ?? DöMDES FöR STöLD. Den amerikansk­e studenten Otto Warmbierär död. Bilden är tagen i samband med straffproc­essen där Warmbier dömdes till 15 års straffarbe­te för att ha snott en propaganda­flagga.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HANDOUT DöMDES FöR STöLD. Den amerikansk­e studenten Otto Warmbierär död. Bilden är tagen i samband med straffproc­essen där Warmbier dömdes till 15 års straffarbe­te för att ha snott en propaganda­flagga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland