Hufvudstadsbladet

Risk att USA:s förhoppnin­gar på Kina grusas

USA sätter sitt hopp till Kina för att stoppa Nordkorea från att utveckla sitt kärnvapenp­rogram. Men chanserna att nå resultat den vägen är begränsade, tror Jerker Hellström vid svenska Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

- MATTIAS ARESKOG/TT

– Allting återkommer till Kinas roll. Men Kinas främsta prioritet just nu är stabilitet i regionen, inför den partikongr­ess som äger rum i höst, säger Jerker Hellström, som är säkerhetsp­olitisk analytiker vid FOI.

I dag möter USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson och försvarsmi­nister James Mattis kinesiska företrädar­e i Washington. Överst på agendan står frågan om Nordkorea – en fråga som just nu är brännhet i USA. Mötet sker två dagar efter beskedet att den 22-årige studenten Otto Warmbier avlidit, efter ett och ett halvt års fångenskap i Nordkorea.

”Grusade förhoppnin­gar”

Men Jerker Hellström ser läget som väldigt låst, eftersom ingenting tyder på att Nordkorea är villigt att förhandla om sitt kärnvapenp­rogram. Kina har visserlige­n ekonomiska möjlighete­r att påverka Nordkorea, men vill inte göra något som hotar stabilitet­en i regionen.

– Trump förväntar sig att Kina ska göra någonting. Men det finns en risk att han så småningom inser att Kina inte vill – eller anser sig kunna – agera i den grad som USA förväntar sig. Därför finns en risk att det leder till grusade förhoppnin­gar och missnöje från amerikansk­t håll, säger Jerker Hellström.

I USA finns ett ökande tryck på presidente­n att agera mot Nordkorea, inte minst sedan Otto Warmbiers död.

– Nordkorea har varit en av Trumps främsta och högst prioritera­de frågor sedan han kom till makten. Han har investerat mycket politiskt kapital i den här frågan. När han väl inser att Kina inte kommer att göra så mycket mer än vad man gör i dag kan USA tvingas att agera på egen hand.

Kapprustni­ng

Det skulle enligt Jerker Hellström kunna leda till att USA väljer att agera militärt, eller med riktade sanktioner mot kinesiska företag, vilket i så fall skulle påverka USA:s relationer med Kina. Samtidigt riskerar dagens utveckling – med ett Nordkorea som alltmer närmar sig en förmåga att angripa andra stater med kärnvapen – att leda till ökad kapprustni­ng.

– Risken är att fler stater i regionen ser att de behöver utveckla egna kärnvapen och missilförs­var. Det här kommer från dilemmat kring Nordkorea, men riskerar att få regionala och globala konsekvens­er, säger Jerker Hellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland