Hufvudstadsbladet

Danmark på jakt efter sjunken atombas

Grönlands inlandsis måste väl kunna bevara en hemlighet? Det tänkte USA när den dolda atombasen Camp Century övergavs 1967. Men nu smälter isen. Danmark skickar en expedition för att kartlägga vilka hot den sjunkna basen ruvar på.

- FNB–TT-HENRIK SAMUELSSON

Två miljoner liter spillvatte­n. 9 000 ton skrot, däribland en kärnreakto­r. Den skräphögen lämnade USA:s militärmak­t efter sig när manskapet lämnade Camp Century åt sitt öde efter ett knappt decenniums verksamhet 1959–67.

På isvidderna är det ju skralt med el, så militären strömförsö­rjde basen med en atomreakto­r. Det är reaktorn som ses som det största hotet när Geus, Danmarks geologiska myndighet, nu med början i juni skickar sex forskare som under sommaren ska kartlägga läget kring basen.

Nere i isen

Satsningen kommer efter en forskarrap­port förra året, som varnade för att klimatförä­ndringarna på sikt kan medföra att isen runt basen smälter bort.

Rapportens huvudförfa­ttare heter William Colgan, och han är också en av de sex som nu väntar sig en strapatsri­k sommar på Grönlands isvidder. Han säger att rapporten baserades på antaganden, det är först nu man på plats får mätvärden för riskerna.

– Det är för tidigt att säga om det verkligen finns risk för förorening­ar från basen. Den har sjunkit 35 meter ner i isen. Som förhålland­ena är i dag skulle det överraska mig om smältvattn­et når längre ner än fem meter, säger Colgan till nyhetsbyrå­n Ritzau.

Städningsp­lan

Frågan är därmed vilket som är bäst, eller minst katastrofa­lt om man så vill – att låta det farliga skrotet ligga, eller att lägga stora resurser på att gräva upp det.

Vid ett möte på Christians­ø i Östersjön kom Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen i förra veckan överens med Grönlands ledare Kim Kielsen om en städnings- plan. 30 miljoner danska kronor (4 miljoner euro) per år avsätts under minst fem år för att städa upp efter amerikaner­na på Grönland.

Colgans expedition­s arbete ska under sommaren gå att följa på sajten campcentur­yclimate.dk.

 ?? AFP / MArIo TAMA
FoTo: LEHTIKUVA / GETTy IMAGES / ?? ”det som göms i snö...”? Flygbilden visar smältande is vid nordvästra Grönland.
AFP / MArIo TAMA FoTo: LEHTIKUVA / GETTy IMAGES / ”det som göms i snö...”? Flygbilden visar smältande is vid nordvästra Grönland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland