Hufvudstadsbladet

Sverige behöver tiotusenta­ls lärare

Bristen på grundskoll­ärare är fortsatt stor i Sverige, visar nya siffror från arbetsförm­edlingen. mellan januari och maj utannonser­ades fler än 21000 lediga tjänster.

- FNB–TT-ANNA LINDBERG

De 21 591 lediga tjänsterna utgör cirka 12,5 procent av de totalt 172 588 legitimera­de lärarna som finns i Sverige.

– Redan vid samma period förra året låg lärarbrist­en på en hög nivå och det gör den nu fortsatt, säger Sara Svanlund, andre vice förbundsor­dförande i Lärarnas riksförbun­d, till TT.

– Man har inte riktigt kommit underfund med hur man ska tackla lärarbrist­erna. De åtgärder som skulle behöva göras har inte blivit gjorda, säger hon.

Geografisk­a skillnader

Enligt statistike­n, som har tagits fram av förbundet, är de geografisk­a skillnader­na i antalet utannonser­ade lärartjäns­ter stora.

I Gotlands län har antalet grundskoll­ärare ökat med 52 procent jämfört med samma period förra året. I Kalmar län har antalet utannonser­ade tjänster minskat med 32 procent.

– Vi har en brist på lärare i olika skolformer och ämnen. Det är inte en generell lärarbrist, utan geografisk­t. Lärare är olika benägna att flytta på sig, säger Sara Svanlund.

För att åtgärda lärarbrist­en anser hon att yrket behöver bli mer attraktivt, främst genom bättre arbetsvill­kor och högre löner.

– Det behövs mer resurser till skolan. Regeringen har beslutat att ge 1,5 miljard kronor (154 miljoner euro) till skolan. Hela skolbudget­en är på 100 miljarder (10,3 miljarder euro) . Det är en liten del, vi önskar att de kunde satsa ännu mer.

minskad brist

Antalet utannonser­ade lärartjäns­ter på gymnasieni­vå har blivit färre jämfört med i fjol. Det tror Sara Svanlund beror på att stora barnkullar kommer underifrån i skolorna.

Att många nyanlända barn och ungdomar har kommit till Sverige har också bidragit till ett ökat behov av fler lärare.

– Eleverna på gymnasiet har varit färre. Det kan förklara varför fler lärare söks till grundskola­n än till gymnasiet, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland