Hufvudstadsbladet

Bergsbesti­garstjärna nådde Mount Everest två gånger på sex dagar

Den spanska bergslöpar­en Kílian Jornet besteg Mount Everest utan syrgas, fixerade rep eller ett team – två gånger. Nu hoppas han att fler inspireras att klättra utan tidskrävan­de och dyra expedition­er.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Den ursprungli­ga planen var denna: att bestiga världens högsta bergstopp från den norra sidan, så fort som möjligt, med så lite utrustning som möjligt. Den 22 maj nådde Kílian Jornet toppen efter 26 timmars klättring.

Men han var inte helt nöjd. Magproblem hade tvingat Jornet att stanna upp flera gånger. Därför bestämde han sig för att kliva upp igen.

– Väderprogn­osen såg bra ut och jag hade tid. Jag ville testa om det räcker med bara några dagars återhämtni­ng, säger Jornet nonchalant.

Efter femdagar i baslägret nådde Jornet toppen på nytt, den här gången på 17 timmar, bara 15 minuter över Hans Kammerland­ers rekord från år 1996.

Normalt tar det ungefär fyra dagar att klättra från base camp på 6 500 meters höjd till toppen av 8 848 meter höga Mount Everest. I allmänhet är bestigning­en en två månaders expedition med flera tiotals kilo utrustning och ett team med bärare och guider. Jornet hade med sig en ryggsäck på sju kilo.

Flerfaldig guldmedalj­ör

Katalanen Jornet, 29, har bergsklätt­ring i blodet. Han växte upp på 2 000 meters höjd i Pyrenéerna i norra Spanien. Han är något av en superstjär­na inom extrema bergssport­er, med sju VM-medaljer i skidalpini­sm och tio guldmedalj­er i bergslöpni­ng. Redan 2008 satte han rekordet för Mont Blanc ultramarat­on, ett lopp på 166 kilometer och en höjning på 9 600 meter.

De senaste fem åren har han jobbat med ett ambitiöst, om än lite galet, projekt: att klättra upp för alla de bergstoppa­r han drömt om när han var liten, men i traditione­ll alpin stil, utan fixerade rep eller syrgas.

– Före projektet startade, 2012, tävlade jag aktivt både i terränglöp­ning och i skidalpini­sm, men jag kände att jag hade nått alla mina målsättnin­gar. Jag ville göra något helt annat, ta reda på om det är möjligt att bestiga ett berg som Mount Everest i samma, traditione­lla stil jag växt upp med, med minimal utrustning, säger han.

Nu har Jornet satt nya rekord bland annat för den snabbaste bestigning­en av Mont Blanc (4 timmar och 57 minuter, Matterhorn (2 timmar och 52 minuter) och Denali i Alaska (11 timmar och 48 minuter).

Han säger att rekorden är vad som motiverar honom, men att de i slutändan inte är det viktiga.

– Att bestiga en bergstopp eller att sätta ett nytt rekord är sekundärt, det viktiga är hur man gör det och vad man lär sig. Även om man inte sätter ett nytt rekord kan resan vara lyckad. För mig var den bästa dagen på Mount Everest en helt ordinär träningsda­g, för då lärde jag mig mest. Nya rekord är bara anekdoter. Men det är klart att målsättnin­gen att sätta nya rekord är viktigt, för det motiverar mig att utvecklas, säger Jornet.

Flera dödsoffer

Oavsett hur man tar sig till Mount Everest är det ett av världens farligaste ställen – bara den här klättrings­säsongen har tio människor dött. I april dog den legendaris­ke bergsbesti­garen, schweizisk­e Ueli Steck i ett försök att bestiga berget på två dagar.

Jornet är väl medveten om riskerna. Hans idol och mentor, franska skidalpini­sten Stéphane Brosse, dog under en bestigning av Mont Blanc han gjorde tillsamman­s med Jornet år 2012.

– Efter det frågade jag mig själv om risken är värd att ta, om jag över huvud taget ska fortsätta. Men till slut insåg jag att det här är vad som drev oss båda, att sluta med bergsklätt­ring skulle vara som att säga att hans liv inte betydde något.

Han påpekar ändå att det han sysslar med inte är något så hemskt många kan, eller ska, försöka sig på.

– Jag kan kliva berg på det här sättet, snabbt och med ytterst lite utrustning, eftersom jag har tränat hela mitt liv, säger han.

Vad nästa utmaning blir har Jornet ännu inte bestämt, men det är osannolikt att han kommer att vila på sina lagrar.

– Det här är en livsstil, inte en sport. Bergslöpni­ng främst av allt ett sätt att resa, ett sätt att ta sig från punkt a till punkt b.

 ?? FOTO: SUMMITS OF MY LIFE/SEB MONTAZ ?? ALLENA. Kílian Jornet klättrar i alpin stil, där målet är att vara så oberoende som möjligt och inte använda sig av fixerade rep eller syrgas.
FOTO: SUMMITS OF MY LIFE/SEB MONTAZ ALLENA. Kílian Jornet klättrar i alpin stil, där målet är att vara så oberoende som möjligt och inte använda sig av fixerade rep eller syrgas.
 ?? FOTO: SUMMITS OF MY LIFE/SEB MONTAZ ?? MINIMALISM. Jornet hade en bara den allra nödvändiga­ste utrustning­en med sig under sin tur. Han använde specialdes­ignade klättrings­stövlar som rymmer hans löparskor inuti sig.
FOTO: SUMMITS OF MY LIFE/SEB MONTAZ MINIMALISM. Jornet hade en bara den allra nödvändiga­ste utrustning­en med sig under sin tur. Han använde specialdes­ignade klättrings­stövlar som rymmer hans löparskor inuti sig.
 ?? FOTO: VILLE VAPPULA ??
FOTO: VILLE VAPPULA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland