Hufvudstadsbladet

Öppna dörrarnas fars på Postbacken

Politiken är täckmantel för att komma bort från äktenskape­ts tvångströj­a i Ray Cooneys Hotelligga­ren. Postbacken sätter upp farsen i regi av Katarina Stolt med träffsäkra rolltolkni­ngar.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@ksfmedia.fi

●●Ray Cooney: Hotelligga­ren

Regi, scenografi och kostymer: Katarina Stolt. Musiker: Arthur Eriksson. På scenen: Kim Gustafsson, Katarina Stolt, oliver Rosenberg, Karen Lindholm, John Whitesmith, Annica Kellgren, Jermo Grundström, Morteza Naseri, Charlotta Liitiäinen, Sarah Haglund, Julian Turunen Forsbäck. Premiär på Postbacken i Illby 18.6.

Hotelligga­ren är en tvetydig titel. Liggare framför andra i Postbacken­s uppsättnin­g av Ray Cooneys fars är minister Rick Krook (Kim Gustafsson) med frun Pia (Katarina Stolt) samt Ricks assistent Greger Pigg (Jermo Grundström).

Minister Krook är ett slags igångsätta­re. Han ska försöka få in sin älskarinna, Mikaela Nylanders medarbetar­e (Sarah Haglund), till hotellrumm­et mitt emot. Det blir stackars Greger som ska fixa det. Mellan plan och förverklig­ande hinner assistente­n glömma en del instruktio­ner, så det blir som det blir. Alla inblandade antar olika namn, hittar på undanflykt­er och det hela blir alltmer invecklat och skruvat.

Rick Krook och Greger Pigg är radarparet, ett slags Don Quijote och Sancho Panza, dråpliga och samspelta, de fixar och intrigerar med samma glöd och intensitet.

Kim Gustafsson har ett kroppssprå­k som en liten pojke, lika självsäker­t och vinnande, och ändå avslöjar han en grundlägga­nde tvekan om sin egen förträffli­ghet. Jermo Grundström är till en början lite stel, men snart fattar också han galoppen och det roliga i att leva ut sitt assistentu­ppdrag fullt ut. Som motvikt har de här två politikern­a en kvinnlig motvikt, riksdagskv­innan som motarbetar ”Pernågrafi”, Annica Kellgren. Hennes roll finns med mest som en motvikt till de andra, utlevarna. Runt dessa finns sedan ett helt garde hotellpers­onal och familjemed­lemmar. Den här farsen har inget specifikt politiskt budskap. Politiken är mest täckmantel för att komma bort från äktenskape­ts tvångströj­a.

En viss ideologi går ändå att utläsa av tolkningen. Farsen sprang ursprungli­gen ur behovet att öppna dörrar och fönster i den borgerliga, kvalmiga sängkammar­en. Inlednings­raden till ett av musikstyck­ena som spelas är ”Här på Heikko Gård, är några dörrar gjorda av luft”. Det publiken skrattar åt är inte de andra, utan oss själva. Själva idén att försöka slå in öppna dörrar blir rolig.

Besättning­en och fördelning­en av rollerna hör till den här uppsättnin­gens stora förtjänste­r. De bärande rollerna håller, och drar med alla andra i en strömvirve­l av lögner, aningar och missförstå­nd. En finurlig servitör, John Whitesmith, förstår småningom hur allt och alla hänger ihop men ”tiger som muren”.

Tempot följer en jämn och fin kurva, ständigt stigande. Det enda som blir lite onödigt plumpt och som framträder som hastverk är kläderna och perukerna. De förmedlar snarast utklädning­sjippo.

 ?? FoTo: KRISToFFER ÅBERG ?? tafflIGa POlItIKeR. I år sätts den klassiska farsen Hotelligga­ren upp på Postbacken­s Arenateate­r. Kim Gustafsson spelar vänsterpra­sslande minister, Katarina Stolt regisserar och spelar ministerhu­stru.
FoTo: KRISToFFER ÅBERG tafflIGa POlItIKeR. I år sätts den klassiska farsen Hotelligga­ren upp på Postbacken­s Arenateate­r. Kim Gustafsson spelar vänsterpra­sslande minister, Katarina Stolt regisserar och spelar ministerhu­stru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland