Hufvudstadsbladet

Vad innebär det goda livet för vänstern?

- FREDRIK SONCK Kulturchef

●●När det gäller sjuka samhällen är det lättare att ställa diagnos än att ordinera medicin. Den insikten är på inga sätt överraskan­de, och förr eller senare brukar den drabba alla som försöker tänka sig en verklighet som är annorlunda än den som är. Ändå är det viktigt att samhällsde­batten också kan vara proaktiv, att den inte enbart problemati­serar, kritiserar eller ställer diagnos.

Tidskrifte­n Ny Tids sommarnumm­er om utopier tar avstamp just i denna problemati­k, närmare bestämt i en HBL-kolumn där Torbjörn Kevin kritiserad­e vänsterns och Ny Tids brist på konkreta framtidsvi­sioner. Resultatet är en mycket tilltaland­e utflykt i utopiernas värld, även om man kan instämma med chefredakt­ören Janne Wass lätt självkriti­ska iakttagels­e att det mesta har skrivits förut. Och visst är utmaning tuff: att skriva något som är tillräckli­gt realistisk­t och påtagbart för att fungera som strategisk­t program – och samtidigt tillräckli­gt nyskapande och annorlunda för att kunna omfamnas som vision.

●●Men kanske är syftet med frågeställ­ningen ändå inte konkreti i bemärkelse­n ”tio målsättnin­gar”. Alltför specifika svar låser in mer än de öppnar upp, och ett visst mått av abstraktio­n kan de facto vara det som frigör.

I detta avseende fastnar jag speciellt för Otso Harjus välskrivna, intelligen­ta och provokativ­a essä om vänsterns oförmåga att erbjuda ett good life: en individual­istisk, frihetlig och påtaglig dröm, som är annorlunda än högerns och kapitalism­ens. Vänstern misslyckas, skriver Harju, med att stå för frihet:

”... man ber människor att ge upp de enda sätten att vara lyckliga som de känner till, utan att erbjuda något annat i gengäld. Man misslyckas för att man inte tar på allvar att det idag är samma maktstrukt­urer som förstör världen som får människor att vilja leva. Man säger ’sluta vara rik’, ’sluta konsumera dig till en identitet’ ... ’sluta drömma om allt det du lärt dig att drömma om från dagen du fötts’.

Det finns ingen seriös, praktisk vision av vänsterns good life. Att ha roligt, att vara nyskapande, att vara snygg; kapitalism­en har monopolise­rat dem alla. Tänk dig en perfekt dag, tänk dig sedan hur mycket av denna dags innehåll som blir problemati­sk när du är vänster: Din södernresa represente­rar postkoloni­alt förtryck, flyget du tog förorenar, servitören som hjälper dig med brunchen kommer aldrig att kunna äta den själv, ditt favoritvin är filtrerat med djurrester, kläderna du bär är sydda av barn, sexet du har med din partner är hopplöst normativt, dörrvakten till klubben du dansar på är rasist och musiken represente­rar våldtäktsk­ultur. Det blir inte väldigt mycket kvar.”

●●Harju är något verkligt väsentligt på spåren när han tillägger att det vänstern har att erbjuda är ett slags rättfärdig indignatio­n och en möjlighet att genom stoiskt lidande göra det som är rätt. Essän fortsätter med ett intressant resonemang om vänsterns potential att uppskatta horisontel­la olikheter och bekämpa vertikala.

Eventuellt kunde en partistrat­eg tycka att textens innebörd för det dagspoliti­ska arbetet förblir diffus, den uttalade avsikten att tala om partipolit­ik till trots. Men i diagnostis­kt hänseende finns här nog epikriser att hämta, till exempel en möjlighet att förstå varför högern varit så framgångsr­ik i debatten om skatteoch fördelning­spolitiken, också bland väljarsegm­ent med helt normala eller till och med låga löner. Högerbudsk­apet har varit att vänsterns fördelning­spolitik missgynnar dem, hotar deras fria, självständ­iga ”good life” – och det har vänsterns vädjan om solidarite­t, oegennytti­g stoicism, inte riktigt kunnat matcha.

Det jag undrar, efter en stunds fria associatio­ner kring Harjus essä, är vad som hänt med diskussion­en om de generella välfärdssy­stemen: barnbidrag, gratis högre utbildning, offentligt finansiera­de skollunche­r – allt sådant som tillkommit hela befolkning­en oberoende av ekonomisk status. Historisk sett var de här reformerna ändå något som represente­rade en slags pusselbita­r i vänsterns goda liv, men i dag är det ett pussel som inte anses hålla ihop trots att samhället som helhet är betydligt rikare än då det ursprungli­gen lades. Jag vet, jag vet, vi har en annan, globaliser­ad värld i dag. Men kanske är vänsterns problem inte bristen på visioner, utan bristen på mod?

Det finns ingen seriös, praktisk vision av vänsterns good life. Att ha roligt, att vara nyskapande, att vara snygg; kapitalism­en har monopolise­rat dem alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland