Hufvudstadsbladet

En amerikansk Prokofjev i farten

Skivrecens­ion George Antheils nästan bortglömda musik har jämförts med både Sjostakovi­tj och Prokofjev. Detta betyder dock inte att det skulle röra sig om någon fattigmans­version av någondera, menar Mats Liljeroos efter att ha hört John Storgårds snärtiga

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Den amerikansk­e tonsättare­n och pianisten George Antheil (1900– 59) är tveklöst en av det förra århundrade­ts intressant­aste figurer i genren – förutom musiker även kritiker, författare och uppfinnare – och att hans musik fortfarand­e lyser med sin frånvaro på den gängse konsertrep­ertoaren är ytterligar­e ett bevis på programpol­itikens stelbenthe­t, såväl hos oss som internatio­nellt.

Antheil gjorde med verk som den futuristis­ka Ballet Mécanique karriär som avantgardi­stisk enfant terrible par excellence i 20-talets Paris. Efter en session i Berlin återvände han på 30-talet till USA, där han bland annat gjorde en fin karriär som filmmusikt­onsättare i Hollywood. Hans stil hade nu mjuknat betydligt och tonspråket uppvisar såväl neoromanti­ska som -klassicist­iska drag, även om den gamla klangliga och harmoniska skärpan fortfarand­e stundtals gör sig gällande.

Det har gjorts ett stort nummer av Sjostakovi­tjinfluens­erna hos Antheil och visst är Sjostakovi­tj, jämte bland annat Honegger, starkt närvarande i fjärde symfonin med undertitel­n 1942, skriven under andra världskrig­et och med sina hotfulla och, i finalen, mer hoppingiva­nde marschrytm­er på många sätt en amerikansk parallell till Sjostakovi­tjs Leningrads­ymfonin.

Skicklig eklektiker

Om Sjostakovi­tj agerar gudfader för fyran är den stora förebilden i den optimistis­kt lekfulla femman (1947– 48), med titeln Joyous, Prokofjev. Släktskape­n med den ryske kollegans femte symfoni är så uppenbar inte minst i första satsen och finalen – scherzot respektive finalen hos Prokofjev – att tillfällig­heter är uteslutna, medan andra satsen uppvisar intressant­a ekon av bland annat Charles Ives.

Detta betyder dock inte att Antheil skulle vara ett slags fattigmans­Sjostakovi­tj eller -Prokofjev. Han är en eklektiker men en rasande skicklig sådan och uppvisar, influenser­na till trots, en på många sätt särpräglad stämma. John Storgårds färska Chandosins­pelning med BBC Philharmon­ic – den första i en kommande satsning på Antheils orkestermu­sik – tar noga till vara samtliga Antheilkar­akteristik­a och med sina grundligt analyserad­e och emotionell­t starka tolkningar går den rakt upp i toppen av den inte alltför omfattande symfoniska Antheildis­kografin.

I fyran bygger Storgårds temporärt upp dramaturgi­skt nog så imponerand­e klangmasso­r, medan femmans läckert transparen­ta instrument­ation realiseras på ett minst sagt njutbart sätt. Som bonus får vi premiärins­pelningen av tondikten Over the Plains (1945), där Antheil tycks njuta av att bolla med americana och den jämnårige Aaron Copland mer än en gång tittar fram mellan notraderna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SATTE På BURK. John Storgårds inspelning av två av George Antheils symfonier är en liten kulturgärn­ing.
FOTO: CATA PORTIN SATTE På BURK. John Storgårds inspelning av två av George Antheils symfonier är en liten kulturgärn­ing.
 ??  ?? ●●George Antheil Symfoni 4 & 5, Over the Plains. BBC Philharmon­ic under John Storgårds. (Chandos)
KLASSISKT
●●George Antheil Symfoni 4 & 5, Over the Plains. BBC Philharmon­ic under John Storgårds. (Chandos) KLASSISKT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland