Hufvudstadsbladet

Återanvänd­a labyrinter

Redan som 31-åring var Eero Koivistoin­ens egen röst långt utvecklad. Nu finns inspelning­arna från 70-talet åter tillgängli­ga i nyutgåvor med alternativ­a tagningar.

- JAN-ERIK HOLMBERG

Efter den elektriska skivan The Front Is Breaking 1976 återvände saxofonist­en Eero Koivistoin­en till en akustisk kvartett med Vladimir Shafranov (piano), Pekka Sarmanto (kontrabas) och Reino Laine (trummor).

Skivan Labyrinth fyller nu 40 år och återutges av bolaget Svart som dubbelskiv­a. Förutom originalal­bumet med åtta spår ingår en skiva med alternativ­a tagningar och ett överblivet stycke i två versioner.

Love Records och Siboney gav ut skivan på nytt som cd 2002, men nu kommer den som både vinyl och cd.

Det är fråga om en ypperlig skiva med fina kompositio­ner och musikerpre­stationer som enkelt stått emot tidens tand. Koivistoin­en är som 31-åring direkt igenkännli­g. Den egna rösten var redan då långt utvecklad, även om finslipnin­g givetvis skett under årtiondena. Den sällan hörda sopraninos­axofonen kvittrar piggt i Arabeski och i den andra delen av sviten Labyrinth.

Den nya upplagan är mastrad på nytt av Pauli Saastamoin­en, som stod för arbetet även 2002. Ljudmässig­t är det inte fråga om några större skillnader, bägge versioner har utmärkt ljud.

De olika tagningarn­a på de två skivorna skiljer sig betydligt mera. I regel verkar de alternativ­a tagningarn­a (av vilka många är första tagningar) vara spontanare och häftigare, medan de som valdes för skivan 1977 i högre grad är balanserad­e och genomtänkt­a. Vissa solopresta­tioner i de alternativ­a versionern­a överträffa­r därför förståelig­t originalal­bumets tagningar.

Det är fråga om en ypperlig skiva med fina kompositio­ner och musikerpre­stationer som enkelt stått emot tidens tand.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? åTERUTGES. Eero Koivistoin­ens Quartets skiva Labyrinth fyller nu 40 år och ges ut på nytt av bolaget Svart som dubbelskiv­a.
FOTO: PRESSBILD åTERUTGES. Eero Koivistoin­ens Quartets skiva Labyrinth fyller nu 40 år och ges ut på nytt av bolaget Svart som dubbelskiv­a.
 ??  ?? ●●Eero Koivistoin­en Quartet Labyrinth (Svart)
JAZZ
●●Eero Koivistoin­en Quartet Labyrinth (Svart) JAZZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland