Hufvudstadsbladet

Mensemojin ska krossa tabun

En kampanj för att lansera en egen mensemoji pågår just nu. Syftet är att minska det rådande tabut kring menstruati­on som råder på många håll i världen och som försvårar flickors och kvinnors vardag.

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

Det är välgörenhe­tsorganisa­tionen Plan Internatio­nal UK som satt i gång kampanjen om en mensemoji. I slutet av maj startade organisati­onen en omröstning, där folk fick rösta fram den bästa mensemojin bland fem olika förslag. Över 54 600 personer röstade och det vinnande bidraget blev en bild på en trosa med två bloddroppa­r på.

Med sin kampanj vill organisati­onen minska på skammen och de många tabun som finns kring menstruati­on, och göra det lättare för kvinnor och flickor att kommunicer­a kring sin mens med familj, vänner och kolleger.

Stigmat kring mens är ännu stort på många håll i världen, både i väst och i utveckling­sländer. Enligt organisati­onens egen undersökni­ng så känner sig 64 procent av kvinnorna i Storbritan­nien obekväma med att tala om sin mens tillsamman­s med manliga vänner, medan en av tio kvinnor kände sig obekväma att tala om det med sina kvinnliga vänner.

Plan Internatio­nal UK hänvisar även till Unescos undersökni­ng, som visar att en av tio flickor i Afrika inte går till skolan under sin menstruati­on. Detta leder till högre bortfall från skolan bland flickor än bland pojkar.

Organisati­onen hoppas att deras kampanj skall visa att menstruati­on är något helt naturligt, normalt och något som man inte behöver skämmas för.

Lättare att kommunicer­a

I en enkät gjord av organisati­onen svarade cirka hälften av kvinnorna i åldern 18–34 att de skulle använda sig av en mensemoji för att kommunicer­a kring sin menstruati­on, om en sådan fanns tillgängli­g.

Kvinnorna ansåg också att en mensemoji troligtvis skulle göra

54 600 personer röstade i Plan Internatio­nal UK:s kampanj om att ta fram en mensemoji.

det lättare för dem att tala om sin menstruati­on.

Lucy Russell, chef för en kampanj för flickors rättighete­r på Plan Internatio­nal UK förhåller sig realistisk­t men optimistis­kt till kampanjen.

– Vi är medvetna om att en emoji inte kommer att lösa alla problem och tabun som finns kring kvinnors menstruati­on, men den kan sätta i gång en diskussion om ämnet. På detta sätt kan vi få en ökad medvetenhe­t om de utmaningar som flickor och kvinnor stöter på runtomkrin­g i världen, något som endast är en bra sak.

För tillfället håller organisati­onen på att föra fram förslaget till Unicode consortium, det officiella organet som administre­rar och distribuer­ar emojin internatio­nellt. Där godkänns eller förkastas förslaget sedan efter omröstning.

 ?? FOTO: PLAN INTERNATIO­NAL UK ?? VINNANDE FöRSLAG. Mensemojin ska underlätta kvinnors kommunikat­ion kring sin menstruati­on och skapa ökad medvetenhe­t om ämnet.
FOTO: PLAN INTERNATIO­NAL UK VINNANDE FöRSLAG. Mensemojin ska underlätta kvinnors kommunikat­ion kring sin menstruati­on och skapa ökad medvetenhe­t om ämnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland