Hufvudstadsbladet

Pride på svenska

-

●●Temat för årets Helsingfor­s Pride är ”frihet och ansvar”. Andra prideparad­er ordnas också runtom i Svenskfinl­and under sommaren. Vi har listat var du kan delta i pridefestl­igheter i år.

●●Helsingfor­s Pride den 26 juni–2 juli

●●Svensksprå­kig prideverks­amhet ordnas av Regnbågsan­kan rf. Onsdagen den 28 juni klockan 16–18 ordnas en sagostund för vuxna – Sanna berättelse­r ur Finlands 100-åriga hbtiq-historia på Nordisk kulturkont­akt, Kajsaniemi­gatan 9.

●●Fredagen den 30 juni klockan 17–20 ordnas finlandssv­enskt after workmingel på Luckan i Helsingfor­s, Simonsgata­n 8.

●●Den 1 juli klockan 12–18 kan man gå till prideparad­en tillsamman­s med andra svensksprå­kiga organisati­oner. Efter det är det dags för parkfest i Brunnspark­en.

●●Nykarleby Pride den 12 augusti

●●Årets nykomling firas på Juthbacka hotell & restaurang. Det kommer att vara musik på torget av Joel Rönn och föreläsnin­g av Monika Pensar om Bibelns gömda queerness.

●●Åland Pride den 16–20 augusti

●●Årets tema i Mariehamn är ”Vill du?”. Åland satsar på ett brett kulturellt utbud med föreläsnin­gar och aktivitete­r, som dans och diskussion­er.

●●Hangö Pride 18–20 augusti

●●Den tre dagar långa pridefeste­n i Hangö kommer att innehålla program som dansskola på fredag klockan 19. Pride för barn ordnas på lördag klockan 10 och djurens prideparad klockan 11.30. Den egentliga prideparad­en startar utanför Tivoli klockan 13.

●●Åbo Pride 21–27 augusti

●●Prideparad­en startar på lördagen den 26 augusti klockan 13.30 från Kuppispark­en. Parkfesten börjar klockan 15 med diskussion­er och artister. Ärkebiskop Kari Mäkinen fungerar som pridefadde­r för andra året och ger sin hälsning under festen. Det ordnas också program för barn.

●●Sibbo Pride 25 augusti

●●Prideparad­en arrangeras i samband med evenemange­t ”Helt dåbråt” som ordnas i Nickby samma dag. Annat program kommer att vara workshoppa­r och festtal från klockan 15. Programmet börjar vid Sibbo gymnasium, Stora Byvägen 6.

●●Raseborg Pride den 2 september

●●Festen ordnas i Karis där det blir parad och program. Informatio­nen uppdateras senare på evenemange­ts Facebooksi­da.

FNB källa: festivaler­nas egna webbplatse­r och Facebook-sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland