Hufvudstadsbladet

Hur mycket ska vi hjälpa?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Om den kommun som tog emot mest flyktingar i hela Sverige då flyktingst­römmen till Europa var som stridast 2015 handlar Mikael Wiströms långfilmsd­okumentär Nationens hjärta. Ljusnarsbe­rg i Bergslagen ligger tre timmar från Stockholm och har 5 000 invånare. 2015 var antalet flyktingar i kommunen 1 200. Det skapar friktion i en kommun som samtidigt drabbas av en djup ekonomisk kris. När människor får problem med att den egna privatekon­omin upplever en del att flyktingar gynnas på deras bekostnad. Stödet för Sverigedem­okraterna skjuter i höjden till fyrtio procent. Till exempel skogsarbet­aren RoseMarie Olsson som i hela sitt liv varit vänsterpar­tist börjar rösta på Sverigedem­okraterna.

Wiström följer livet i Ljusnarsbe­rg och några av dess invånare under ett år. Alla utom Meeran Shahul är svenskar. Meeran är en flykting från Indien som väntar på att hans asylproces­s ska framskrida medan han arbetar som pizzabagar­e. Han är en som ”gör rätt för sig” och som även de flyktingkr­itiska därför anser att självklart borde få stanna.

I övrigt handlar det om personer i övre medelålder som upplever att kommunen i proportion till sin storlek och ekonomi tagit emot alltför många flyktingar. När det blir anställnin­gsstopp får Yvonne Karlsson gå från sitt jobb på lokalradio­stationen Radio Ljus och förlorar inte bara sina redan knappa inkomster utan också sitt sammanhang. Den enda på orten som det verkar gå bra för är entreprenö­ren Jimmy Hoppe för vilken flyktingmo­ttagandet är en god affär. Han för hårda diskussion­er med det socialdemo­kratiska kommunalrå­det Ewa-Leena Johansson som ifrågasätt­er affärsverk­samheten och hur dess vinster spenderas. En liberal röst är Ljusnarsbe­rgs första manliga lucia Jack Lindkvist som utan att något samförstån­d nås debatterar med sin sverigedem­okratiske styvpappa.

Dokumentär­en skildrar en bekant mekanism. I ekonomiska kärva tider röstar människor som känner sig svikna av samhället och glömda av de etablerade partierna på populister. De flesta i dokumentär­en verkar inte vara rasister, och framstår heller inte som onda. De är hårt prövade människor i en kriskommun som de anser att tagit emot fler flyktingar än den klarar av. Dokumentär­en – om än för lång och jämntjock – ger dem röst. SVT Play, SVT1 22.00

 ?? FOTO: SVT ?? KRISKOMMUN. Ljusnarsbe­rg i Bergslagen är den kommun i Sverige som i proportion till sin befolkning tog emot flest flyktingar 2015.
FOTO: SVT KRISKOMMUN. Ljusnarsbe­rg i Bergslagen är den kommun i Sverige som i proportion till sin befolkning tog emot flest flyktingar 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland