Hufvudstadsbladet

Omstridd vårdreform skjuts fram över valet

Vårdreform­en träder i kraft efter riksdagsva­let 2019. ”Ingen vet hur nästa regering ser ut”

- FNB

Tidtabelle­n för vårdreform­en ändras. Regeringen backar från sin tidigare ståndpunkt och ger vårdreform­en mer tid. Reformen ska nu träda i kraft den 1 januari 2020. Tidigare har målet varit den 1 januari 2019.

Göran Djupsund, professor i statsveten­skap vi Åbo Akademi, ser tilläggsti­den som ett klokt beslut. Samtidigt är han förundrad.

– Det hela är lite mystiskt eftersom reformen träder i kraft först efter riksdagsva­let 2019. Kom- mer regeringen att klubba i genom lagarna på förhand? Ingen vet ju hur nästa regering ser ut.

Landskapsv­alet skjuts också upp. Det ordnas i oktober 2018 i stället för i januari.

Vårdreform­en ska nu träda i kraft 2020. Landskapsv­alet flyttas fram från januari till oktober 2018. Vi sammanfatt­ar de mest centrala frågorna. Hur motiverar regeringen beslutet att flytta fram landskapsv­alet och reformen? Regeringen beslutade att lagförslag­et om valfrihete­n ska skrivas om. Riksdagen ska behandla förslaget nästa vår. Ännu förra veckan uppgav regeringen att man endast kommer att kompletter­a propositio­nen om valfrihets­lagen eftersom grundlagsu­tskottet krävde ändringar i den.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att regeringen ändrade åsikt efter att tjänstemän­nen gett sin bedömning av hur omfattande ändringar som krävs. Enligt kommunoch reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) förutsätts ändringar i ungefär 60 av valfrihets­lagens 95 paragrafer. En del av dem är omfattande. Inrikesmin­ister Paula Risikko stod för Samlingspa­rtiets tolkning av nyheten. Hon twittrade att ”lagens innebörd inte ändras, även om regeringen­s förslag tekniskt sett kommer att vara nytt”. Landskapsv­alet flyttas fram. Vad innebär det? Att landskapsv­alet flyttas från januari till oktober 2018 innebär något av en ”valrush”. I januari–februari 2018 blir det eventuellt två omgångar i presidentv­alet, på hösten blir det landskapsv­al, och våren 2019 riksdagsva­l och EU-val. I höst beslutar man huruvida de två sistnämnda eventuellt kunde ordnas samtidigt.

Valdeltaga­ndet i landskapsv­alet väntas sjunka i och med den nya tidtabelle­n. Presidentv­alet är populärt bland finländarn­a så att ordna landskapsv­alet samtidigt hade sannolikt inneburit ett relativt högt valdeltaga­nde.

Riksdagsgr­uppen Nytt alternativ, som bröt sig ur Sannfinlän­darna och nu sitter i regeringen, får rejält med tilläggsti­d för att grunda sitt planerade nya parti Blå framtid.

Varför är regeringen emot en parlamenta­risk beredning?

Opposition­en kräver återigen att beredninge­n nu ska bli parlamenta­risk, alltså att alla riksdagspa­rtier deltar i arbetet. Sipilä säger att det inte längre finns tid för en parlamenta­risk beredning.

Ordförande­n för SDP:s riksdagsgr­upp Antti Lindtman kräver att regeringen ska kalla opposition­spartierna till samtal om tidpunkten för landskapsv­alet. Precis som flera andra opposition­srepresent­anter kräver Lindtman att valet ska flyttas ännu längre fram och ordnas i samband med riksdagsva­let 2019.

Vård- och landskapsr­eformen planeras nu träda i kraft 2020, efter nästa riksdagsva­l. Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) befarar ändå inte att följande regering stoppar reformen.

Enligt Orpo kommer reformen att vara i gång i god tid före riksdagsva­let (i april 2019).

– Då vill inte ett enda vettigt parti börja upplösa reformen. Vad säger regeringen om Tuomas Pöystis position som ny justitieka­nsler? Han har varit projektche­f för vård- och landskapsr­eformerna. Understats­sekreterar­en Pöysti har varit den främsta hjärnan bakom reformerna. I höst flyttar han från Social- och hälsovårds­ministerie­t till Finansmini­steriet och från årsskiftet blir han ny justitieka­nsler som bland annat har som uppgift att övervaka att regeringen och ministerie­rna följer lagen. Sipilä säger dock att Pöysti inte är jävig. Pöysti meddelade på tisdagen att han lämnar sin position som projektche­f för vårdreform­en.

– Pöysti är utan tvivel behörig att bedöma (reformen som JK) eftersom han nu planenligt drar sig tillbaka från processen, sade Sipilä.

Enligt Vehviläine­n kommer Pöysti även på Finansmini­steriet att föra vård- och landskapsr­eformen framåt, men kommer inte att vara med i den fortsatta beredninge­n av valfrihets­lagstiftni­ngen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? TäNKTE OM. Förra veckan bedömde vi att vi ger ett kompletter­ande förslag, men nu då vi noga gått igenom omfattning­en av uppdraget har vi kommit fram till att vi lägger fram ett helt nytt förslag, säger statsminis­ter Juha Sipilä.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N TäNKTE OM. Förra veckan bedömde vi att vi ger ett kompletter­ande förslag, men nu då vi noga gått igenom omfattning­en av uppdraget har vi kommit fram till att vi lägger fram ett helt nytt förslag, säger statsminis­ter Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland