Hufvudstadsbladet

Långkörare om Fimea slutade i kompromiss

Huvudorten för Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea förblir Kuopio, men största delen av personalen kommer sannolikt också i fortsättni­ngen att arbeta i Helsingfor­s. Regeringen­s kompromiss är slutresult­atet av en flerårig process.

- FNB

Enligt ett tidigare regionalis­eringsbesl­ut skulle alla tjänster ha flyttats till Kuopio före utgången av 2018. Nu kan man i stället inrätta tjänster på de orter där det är ändamålsen­ligt.

I praktiken innebär det här att Helsingfor­s fortsättni­ngsvis är Fimeas största verksamhet­sort. I maj jobbade 171 Fimea-anställda i huvudstade­n och 56 i Kuopio.

Enligt den nya riktlinjen koncentrer­ar sig Kuopio på bedömning av läkemedels­behandling­ar och utveckling av läkemedels­försörjnin­g medan Helsingfor­s huvuduppgi­ft är tillsyns- och tillstånds­verksamhet­en för läkemedels­preparat.

Mattila: Rimlig lösning

Tvisten om var Fimea ska finnas har pågått sedan 2009. Det var den dåvarande regeringen Vanhanen som beslutade att regionalis­era det dåvarande Läkemedels­verket, vilket betydde en flytt till Kuopio. Personalen var dock ointresser­ad av att flytta till Savolax och i praktiken stagnerade processen.

Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (NA) säger att man

Enligt det tidigare beslutet hade vi haft samarbetsf­örhandling­ar i sikte. Nu är det hotet undanröjt och det är ytterst viktigt med tanke på människors jobb.

nu nått en rimlig lösning på en utdragen fråga. Hon menar att det inte heller vore den allra bästa processen att ställa in regionalis­eringen.

”Bra beslut för personalen”

För Fimeas anställda ger beslutet äntligen arbetsro. Huvudförtr­oendeman Jaana Vesterinen sade till FNB att det nya beslutet är mycket bra för de anställda.

– Enligt det tidigare beslutet hade vi haft samarbetsf­örhandling­ar i sikte. Nu är det hotet undanröjt och det är ytterst viktigt med tanke på människors jobb.

Hon tillägger att det är en lättnad också för Kuopioborn­a att hu- vudkontore­t stannar där, för annars hade de oroats av att deras enhet tynar bort.

Vesterinen säger att det ur den anställdas synvinkel inte spelar så stor roll var sätet finns så länge arbetsgeme­nskapen fungerar och ledningen är tillräckli­gt närvarande.

Fimea har också verksamhet i Åbo och Uleåborg.

Snabbt beslut om EMA-ansökan

I praktiken innebär beslutet att Finland ansöker om att Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) flyttas från London till Helsingfor­s efter brexit.

Helsingfor­s stad är i full gång med sin ansökan. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) skrev tidigare i veckan på

Twitter att staden måste vidta åtgärder ”då staten inte lyckas bestämma (om saken)”.

Ansöknings­tiden går ut i slutet av juli. I november röstar EU-länderna om var läkemedels­myndighete­n ska placeras. Konkurrens­en väntas bli hård eftersom nästan alla EU-länder är intressera­de av myndighete­n.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? ”RIMLIG LÖSNING”. Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Nytt alternativ) försvarar kompromiss­en och menar att det inte heller hade varit bra att ställa in regionalis­eringen.
FOTO: MARKKU ULANDER ”RIMLIG LÖSNING”. Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Nytt alternativ) försvarar kompromiss­en och menar att det inte heller hade varit bra att ställa in regionalis­eringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland