Hufvudstadsbladet

Kan man lita på dig som ögonvittne?

- Fnb

I sommar kan de som besöker vetenskaps­centret Heureka i vanda prova på hur det är att vara ett ögonvittne.

Experiment­et undersöker sambandet mellan avståndet till en person, och hur väl man i efterhand kan beskriva och känna igen en person man sett.

Experiment­et genomförs som en del av ett forsknings­projekt av psykologer vid Åbo Akademi.

–Det är faktiskt svårare än man tror att känna igen och kunna beskriva personer man ser. Särskilt när avståndet växer blir resultaten sämre, säger Thomas Nyman, doktorand i psykologi vid Åbo Akademi.

Resultaten kommer att användas vid fortsatt forskning kring ögonvittne­ns tillförlit­lighet. Genom experiment­et hoppas forskarna kunna definiera ett maximiavst­ånd för identifier­ing av personer, som sedan kunde användas i rättsproce­sser.

– Största delen av de domar som visat sig vara felaktiga baserar sig på att ögonvittne­n har identifier­at fel person, säger Nyman.

Projektfor­skare för den internatio­nella forskninge­n Julia Korkman är glad över samarbetet med Heureka.

– Testningen i Heureka möjliggör insamlande­t av data från ett stort antal människor i olika åldrar, vilket är otroligt värdefullt. Bland annat möjliggör detta förhoppnin­gsvis att vi kan etablera hur förmågan att känna igen personer utvecklas under uppväxten från barn till vuxen, säger Korkman.

Enligt Korkman finns det ännu många frågetecke­n i den tidigare forskninge­n som de hoppas få mer informatio­n om i och med experiment­et.

Ögonvittne­sexperimen­tet genomförs i Heureka i juli. Forsknings­projektet finansiera­s av Finlands Akademi.

 ?? Lehtikuva/Åbo akademi
Foto: ?? I sommar kan de som besöker vetenskaps­centret Heureka i Vanda prova på hur det är att vara ett ögonvittne.
Lehtikuva/Åbo akademi Foto: I sommar kan de som besöker vetenskaps­centret Heureka i Vanda prova på hur det är att vara ett ögonvittne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland