Hufvudstadsbladet

Recital utan röd tråd

Konsertrec­ension Konsertpro­grammet liknade alltför mycket ett tävlingspr­ogram när Sibeliusvi­nnaren Christel Lee återbesökt­e Helsingfor­s.

- KammaRmusI­K WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Christel Lees soloviolin­recital på Helsinki Chamber Music Festival. Bartók, Bach, reger, ysaÿe, Milstein. Balders sal 4.7. ■ När Sibelius-violintävl­ingen avgjordes i december 2015 var det inte den mest extravagan­ta eller explosiva eller våghalsiga­ste eller yngsta tävlande som kammade hem segern. Nej då, 25-åriga kanadensis­kan Christel Lee gav snarast ett beskedligt intryck på ytan, även om hon därunder kändes nog så uttrycksfu­ll. Hon övertygade domarna med sin jämt höga nivå tävlingen igenom.

När Lee återvände till Helsingfor­s knappt två år senare för att ge en egen recital på nystartade Helsinki Chamber Music Festival, väckte det åtminstone spontant min nyfikenhet: Har hon, eller mitt intryck av henne, förändrats på 19 månader?

Inte egentligen. Alltjämt är min uppfattnin­g att Christel Lee spelar på hög nivå, med vårdad tonbildnin­g och i det närmaste klockren intonation. Instrument­et resonerar läckert i Balders sal och låter ungefär så bra som en violin med metallsträ­ngar gör.

Dock retar jag mig på konsertpro­grammet, som inte verkade ha någon tanke bakom sig och knappt borde ha kallats ett recitalpro­gram. Med inledande satsen ur Bartóks soloviolin­sonat – som hon också spelade i tävlingen – åtföljd av chaconnen ur Bachs dmollparti­ta och några cirkusnumm­er på slutet (Nathan Milsteins Paganinian­a, paganinisk­are än Paganinis egna kapriser), liknade helheten mera en uppvisning av tekniska färdighete­r än ett konstnärli­gt övervägt ställnings­tagande eller en kommunikat­iv akt. Det var som om man på nytt åhörde ett tävlingspr­ogram med axplock härifrån och därifrån.

Största behållning hade underteckn­ad av Max Regers soloviolin­sonat i D-dur, den med den rätt lekfulla avslutning­en i Vivacissim­osatsen, samt givetvis Eugène Ysaÿes femte soloviolin­sonat, dedikerad till Mathieu Crickboom. Att iaktta Ysaÿes uppfinning­srikedom är alltid lika roligt. Det är dessutom lätt att föreställa sig hur dissonanse­rna i första satsen i det närmaste är ämnade att pröva violinistk­ollegan Crickbooms tålamod. Den senare satsens rustika dans har en folkmusika­lisk sväng som lätt smittar av sig.

Kammarmusi­kfestivale­n är ett roligt och välkommet initiativ i det magra musikutbud­et i Sommar-Helsingfor­s. I programbla­det saknades dock helt alla verkpresen­tationer vilket kompensera­des av konstnärli­ga ledaren Kreeta-Julia Heikkiläs fritt formulerad­e introdukti­on. Bristen på verkkommen­tarer får ses som en barnsjukdo­m som förhoppnin­gsvis är åtgärdad när festivalen ordnas nästa gång.

 ?? Foto: KiKi yLiMutKa ?? KloCKRen. Christel Lee spelar på hög nivå, med vårdad tonbildnin­g.
Foto: KiKi yLiMutKa KloCKRen. Christel Lee spelar på hög nivå, med vårdad tonbildnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland