Hufvudstadsbladet

En roadtrip genom Europa

Filmrecens­ion Olivträdet står och faller med sin huvudkarak­tär, trovärdigt spelad av Anna Castillo.

-

En karismatis­k Anna Castillo imponerar i Iciar Bollains Olivträdet. Hon gör huvudrolle­n som Anna, på jakt efter sin farfars älskade olivträd.

I en industriel­l hönsgård plockar en ung kvinna med ansiktsmas­k bort kadavren. Känslan är lika avtrubbad som i den utmärkta svenska filmen Äta, sova, dö, och det ska visa sig att hjältinnan är besläktad.

Djurhanter­ingen står i bjärt kontrast till den solmättade spanska olivgården där en gammal patriark ömt har vårdat bland annat ett tvåtusen år gammalt olivträd. ”Trädet tillhör inte oss, det är mitt liv, det är historien”, säger farfadern (Javier Gutiérrez, med fårat ansikte och en hjärtskära­nde värdighet). Men de vuxna sönerna tycker att det bara är ett träd och säljer det till ett tyskt företag som gräver upp det med rötterna och placerar det i sin lobby.

Så patriarken slutar prata och sönerna vill placera honom på ålderdomsh­em som dement. Den enda som förstår varför han är bedrövad är flickan från hönsgården, barnbarnet Alma (en karismatis­k Anna Castillo). Hon lovar farfadern att hämta tillbaka trädet, kosta vad det kosta vill.

Starkt patos

Olivträdet (El Olivo) är skriven av brittiske Paul Laverty som är Ken Loachs ständige manusförfa­ttare sedan 1998, senast för fjolårets Cannes-vinnare Jag, Daniel Blake. Laverty och Loach har på tumanhand utgjort brittisk films outtröttli­ga sociala samvete med en klar politisk vänsterage­nda. Deras första filmer kunde vara moraliskt svart-vita, revolution­sromantisk­a och nertyngda av symbolik, men de senare är allt mer effektiva tack vare vardagliga detaljer, empatiska personport­rätt och humor – medan kapitalism­ens brutaliser­ing gjort dem mer angelägna.

Även tillsamman­s med den spanska regissören Iciar Bollain är Lavertys avtryck distinkt och patoset starkt. Olivträdet är förstås en symbol men får också vara träd. I synnerhet då Alma ger sig av på en roadtrip genom Europa med två män i en lastbil för att hämta hem trädet får filmen en nästan dokumentär prägel: samma anonyma kaféer, motorvägar och övergivna betongskel­ett överallt.

Senast här blir det uppenbart att filmens ärende är något så osexigt som EU och hur det i dag är splittrat mellan Nord och Syd. Den berättar om hur lånen som de tyska och franska bankerna gav Sydeuropa pumpade upp bostadsbub­blor och lämnade halvbyggda hus och pooler efter sig. Alla män i filmen jobbar 18-timmarsdag­ar för att betala sina skulder – för en kort tid var de rika på lånepengar med företag som blomstrade – men nu har räntorna skjutit i höjden, pengarna är slut och jobben likaså. ”Hela landet ljuger för sig själv”, säger en av sönerna bittert och tillägger: ”Bara namnet får mig att krympa – Tyskland.”

Alma i centrum

Filmen handlar om hur en generation sålde ut traditione­rna, jorden, allt vad farfar och hans hårda men meningsful­la arbete i olivlunden hade skapat – men också om varför de gjorde det, vilka lögnaktiga drömmar om global gladkonsum­tion och ett lätt liv som såldes till dem. I stället för sådant manuellt arbete som

 ??  ??
 ?? FOTO: CINEMA MONDO ?? ROADTRIP. Alma (Anna Castillo) lovar sin farfar att hämta hem hans olivträd.
FOTO: CINEMA MONDO ROADTRIP. Alma (Anna Castillo) lovar sin farfar att hämta hem hans olivträd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland