Hufvudstadsbladet

Mässlingen gör oönskad comeback i Europa

I år har flera nya mässlingsf­all rapportera­ts i Europa. Bland annat i Rumänien och Italien har viruset fått allt starkare fotfäste, men sjukdomen har spridits också i övriga europeiska länder. Även i Finland har några fall uppdagats nyligen.

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

På onsdagen bekräftade­s redan det fjärde fallet av mässling i Nyslott på kort tid när två ovaccinera­de pojkar blivit smittade av en italiensk man under ett läger i Punkaharju under midsommare­n.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har satt som mål att helt utrota mässlingen från Europa till 2018, men det ser illa ut.

Enligt Ulpu Elonsalo från Institutet från hälsa och välfärd THL beror mässlingvi­rusets oönskade återkomst på att ett stort antal länder i Europa inte haft tillräckli­gt täckande vaccinerin­g mot viruset. Hon anser ändå att sannolikhe­ten för att en mässlingep­idemi ska bryta ut i Finland är låg.

– I Finland har vi haft väldigt täckande vaccinerin­g. Vaccinet som används mot viruset ingår också i det nationella vaccinprog­rammet och är gratis. Därför är en epidemi väldigt osannolik, säger Elonsalo.

Mässling är ett virus som känneteckn­as av hög feber och andningssy­mtom, samt eksem över hela kroppen. Andra symtom kan vara att ögo- nen blir väldigt känsliga för ljus. Dessutom kan mässling leda till andra sjukdomar.

Mässling sprids väldigt lätt och innan allmän vaccinerin­g blev vanligt insjuknade nästan alla mottagliga personer till viruset under sin barndom.

Viruset kan spridas genom andningen i samband med att personer som bär på viruset hostar. Infekterad­e ytor kan bära på viruset i flera timmar, där den kan smitta vid människoko­ntakt.

Personer som har ökad risk för att bli drabbade är spädbarn som är för unga för att immunisera­s, och människor som är immuna eller allergiska för vaccinet. Också personer som av medicinska eller religiösa skäl inte har blivit immunisera­de finns i riskgruppe­n.

Sjukdomen fortfarand­e lika farlig

Enligt Elonsalo är mässlingvi­ruset och dess symtom precis lika svåra som förr.

– Den enda skillnaden mellan då och nu är att vi nu för tiden har en mer utvecklad hälsovård. Därmed är det lättare för oss att sköta sjukdomen, säger Elonsalo.

– Det finns inga specifika läkemedel mot viruset, utan behandling­en bestäms enligt symtomen.

Viruset är särskilt farligt för gravida kvinnor och små barn. Personer vars kropp och immunsyste­m är försvagat på grund av sjukdom drabbas också hårdare av sjukdomen.

Globalt är mässling fortfarand­e en av de största orsakerna till barndödlig­het. Enligt uppskattni­ng dör 160 000 barn årligen från komplikati­oner som orsakas av sjukdomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland