Hufvudstadsbladet

Saarikko stöper om valfrihete­n

Annika Saarikko (C) blir familje- och omsorgsmin­ister nästa vecka, i efterdynin­garna av den senaste stormen kring vårdreform­en. Hon lovar att vara noggrann med den politiska styrningen när valfrihete­n i vården ska beredas på nytt.

- FNB

Annika Saarikko vill göra tydlig skillnad mellan politisk styrning och påtrycknin­g. Partier och beslutsfat­tare väljs i val, och det är meningen att politiken ska synas i slutresult­atet av regeringen­s politik – politisk styrning hör till saken. – Den ska man inte smutskasta. Hon medger att gränsen till påtrycknin­g kan vara oklar och säger att hon kommer att vara noggrann i frågan när hon tillträder på sin post. Debatten under de senaste dagarna har handlat om huruvida vårdreform­en har pressats fram med en stark politisk styrning på ett sätt där tjänstemän­nens synpunkter om grundlagsp­roblemen i valfrihete­n har åsidosatts.

Saarikko säger att hon kommer att föra den nya beredninge­n av valfrihets­lagen vidare på ett starkt tjänstmann­adrivet sätt, med respekt för regeringen­s riktlinjer.

– Jag bestrider inte att grundlösni­ngen för vårdreform­en inte skulle vara förknippad med element av stark kompromiss och att den inte skulle vara mycket politisk. Såsom även de tidigare vårdreform­erna har varit.

”Betydande ändringar i valfrihete­n”

Saarikko anser att det i sig är en besvikelse att valfrihete­n måste beredas på nytt. Enligt henne är det föreståend­e arbetet ändå rimligare än arbetet i början av valperiode­n, eftersom såväl grundlagsu­tskottet och de politiska riktlinjer­na sätter klara ramar för fortsättni­ngen.

Hon påpekar att de grundlägga­nde lösningarn­a inte utdömdes utan att det är beredninge­n av valfrihete­n som måste tas om.

– Den kommer att genomgå betydande förändring­ar, det vill jag säga.

Saarikko sammanfatt­ar förändring­sbehoven med att man måste

Jag bestrider inte att grundlösni­ngen för vårdreform­en inte skulle vara förknippad med element av stark kompromiss och att den inte skulle vara mycket politisk. Såsom även de tidigare vårdreform­erna har varit.

hitta på något annat i stället för kraven på bolagiseri­ng av vårdtjänst­erna, och att den privata och offentliga tjänstepro­duktionen inte kan likställas så starkt som regeringen gjorde i sitt förslag. Valfrihete­n måste dessutom uppdelas i flera faser än planerat.

Fokus på familjemin­ister

Saarikko är optimistis­k om att vårdreform­en inte ska sluka all hennes tid under resten av valperiode­n.

– Jag kommer att förstärka familjemin­isterdelen på den här posten.

Folkpensio­nsanstalte­ns chef Elli Aaltonen har efterlyst mera stöd till barnfamilj­erna och föreslagit en gradering av barnbidrag­et enligt inkomst. Saarikko säger att hon funderat mycket på saken, även om Centern av tradition sett barnbidrag­en som en lika förmån för alla.

– Jag överväger frågan starkt och vill ännu inte ta ställning. Jag säger som så att tiden verkar vara mogen för den här debatten.

Hon tillägger dock att hon blir frustrerad över att all familjepol­itisk debatt alltid inleds med nedskärnin­gskrav i en eller annan familjeför­mån.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? STORA FöRäNDRING­AR VäNTAR. Bolagiseri­ng av vårdtjänst­erna måste ersättas av något annat, säger Annika Saarikko som leder arbetet med vårdreform­en i regeringen från och med nästa vecka.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN STORA FöRäNDRING­AR VäNTAR. Bolagiseri­ng av vårdtjänst­erna måste ersättas av något annat, säger Annika Saarikko som leder arbetet med vårdreform­en i regeringen från och med nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland